Grmoja nije uspio: Jelenić odbacio kaznenu prijavu protiv bivše ministrice Marije Pejčinović Burić

Grmoja nije uspio: Jelenić odbacio kaznenu prijavu protiv bivše ministrice Marije Pejčinović Burić

Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv bivše ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić koju je protiv nje podnio Nikola Grmoja. U kaznenoj prijavi  stajalo je da je ministrica povrijedila zakonske odredbe koje jamče slobodu mišljenja i izražavanja misli izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem redu ministarstva od 1. rujna 2018. koji propisuje da zaposlenici moraju tražiti suglasnost za svaki pa i privatni nastup u medijima, čak i za objave na društvenim mrežama.

“Državno odvjetništvo razmotrilo je zaprimljenu kaznenu prijavu i uz nju dostavljenu dokumentaciju te su pribavljene dodatne potrebne obavijesti, kao i analizirani relevantni pravni propisi nakon čega je utvrđeno kako prijavljeno djelo nije kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Slijedom navedenog, a na temelju odredbe članka 206. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku, doneseno je rješenje o odbačaju kaznene prijave zbog navedenog kaznenog djela”, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Zbog optužbe da krši ustavne slobode svojih zaposlenika saborski zastupnik Nikola Grmoja krajem veljače se usprotivio kandidaturi ministrice Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Ministarstvo je u priopćenju odbacilo takve tvrdnje navodeći da “kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog”.

Izvijestili su i da su se pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo rukovodili i praksama drugih europskih država. “Djelatnici službe vanjskih poslova dužni su svakodnevno u službenim i privatnim istupima u medijima poštivati odredbe navedenih propisa”, istaknuo je MVEP.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina