Zašto Hrvoje Klasić napada Škoru i Hasanbegovića: Je li za njega Plenković revizionist?

Zašto Hrvoje Klasić napada  Škoru i Hasanbegovića: Je li za njega Plenković revizionist?

Povodom zajedničkog obilježavanja 75. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca nakon četiri godine gost Newsrooma bio je povjesničar Hrvoje Klasić. Kaže da su kompromisi suočavanja s prošlosti u Hrvatskoj postali degutantni. Smatra da premijer Andrej Plenković nije revizionist, ali da u njegovom krugu ima ljudi poput ministra Tome Medveda čije ministarstvo financira revizionističku udrugu.

“Mi smo kao društvo u određenom trenutku puni optimizma jedan dan u godini, pa tako i prema određenju o holokaustu, NDH, a onda ostalih 364 dana optimizam i pozitivan odnos prema nekoj temi splasne”, komentirao je činjenicu da je nakon četiri godine bila jedna komemoracija u Jasenovcu i da su i Židovska općina Zagreb, Savez antifašista i SDSS “pružili ruku” Vladi.

“Možemo govoriti o udžbenicima i školskim programima u kojima nećete naći da je NDH bila hrvatska država, da je Jasenovac bio samo radni logor itd, ali u društvu je drugačije i dalje u Hrvatskoj svoju ulicu imaju Mile Budak, Vinko Nikolić, u Saboru imamo zastupnike čiji stavovi o NDH i ustaškom pokretu su jasni, tu govorim o Zlatku Hasanbegoviću, Milijanu Brkiću, Željku Glasnoviću eurozastupnici Ruži Tomašić. Kada njihove izjave čujete, smrznete se.”

Upozorio je da postoje tiskovine u kojima se promoviraju knjige o Anti Paveliću, u kojima je na djelu revizionizam i to su novine u kojima je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila objaviti da će se kandidiarati za drugi mandat, a u intervjuu ne spominje Srbe, Židove i Rome kao žrtve.

Smatra da revizinisti postoje svugdje u svijetu, ali da ovi domaći ne da žele reviziju povijesti nego oni istinski vjeruju da je NDH i sve oko nje bilo dobro. Podsjeća i da imamo bivše ministre koji imaju slike Ante Pavelića. “O kakvom onda optimizmu možemo govoriti”, zapitao se.

Klasić ne misli da su Andrej Plenković i njegov bliži krug suradnika revizionisti, ali da u društvu ima revizionizma, pa navodi primjer da Ministarstvo branitelja daje financijsku podršku društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i to je ministarstvo koje vodi njegov potredsjednik stranke Tomo Medved.

“Kompromisi suočavanju s prošlosti su postali degutantni, to nećete naći ni u Njemačkoj ni u drugim zemljama, kontekst i konsenzus je ondje vrlo jasan, kod nas nije.”

Ne misli da su svi koji su bili u HOS-u podržavali ustaštvo, ali ističe da oni koji su ga osnovali su bili i ostali poklonici Ante Pavelića i NDH.

Komentirao je i poziv i podršku Domovinskog pokreta Miroslava Škore znanstvenicima da napokon razjasne istinu oko Jasenovca.

“Već mi je dosta reagiranja na političare jer ja nemam problem što Hasanbegović, Glasnović, Škoro misle o prošlosti, mene je strah što su oni spremni učiniti u budućnosti”, kaže i dodaje da je Hitler i njegova stranka 1928. dobila dva posto glasova i da su im se svi smijali, a nakon gospodarske krize Hitler je osvojio vlast.

“Nikada ne treba podcjenjivati ni najmanju pojavnost ekstremizma, ni ustaše nisu predstavljale nikakav faktor dok ih Hitler i  Mussolini nisu instalirali na vlast. Oni su uvijek u manjini, ali čekaju da dođu na poziciju moći”, zaključuje Klasić.

Foto: N1

Facebook Comments