Zašto je Kirin optužen u aferi Fimi Media: “Zanemari popuste, novac ionako ide HDZ-u”

Zašto je Kirin optužen u aferi Fimi Media: “Zanemari popuste, novac ionako ide HDZ-u”

Bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin na zagrebačkom je Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja i ovlasti u aferi Fimi Media, piše Express.

Sudsko vijeće zaključilo je kako nema dokaza da je u spornom poslovanju MUP-a s marketinškom agencijom Fimi Media pričinjena velika materijalna šteta MUP-u, kao ni da bi Fimi Media protupravno profitirala. USKOK je najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Kirina se sumnjičilo da je, kao ministar unutarnjih poslova izvukao 17 milijuna kuna iz državnog proračuna. To je navodno napravio tako da je ukinuo natječaj za kampanju sigurnosti u prometu bio raspisan 2006. godine, i to s ciljem da pogoduje tvrtki Nevenke Jurak.

Nevenka Jurak, vlasnica Fimi Medije, kasnije je trebala taj novac prebaciti u HDZ-ov “crni fond”.

Napuhavanje vrijednosti natječaja

2006. godine bio je raspisan natječaj za pet kampanja u sklopu provođenja Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, a vrijednost posla bila je 9.924.000 kuna. Javilo se sedamnaest društava, no Kirin je iznenada, bez ikakva stvarna razloga, 28. kolovoza 2006. godine donio odluku o poništavanju toga natječaja.
Tijekom suđenja, Nevenka Jurak je izjavila da vjeruje da je Kirin poništio natječaj da bi pogodovao njenoj Fimi Mediji.

Kirin 16. travnja 2007. godine, na novom natječaju, vrijednost kampanje za sigurnost prometa povećao na 16.124.000 kuna, a već za tjedan dana, 24. travnja 2007. godine, donio je odluku da se prihvaća ponuda Fimi medije od 16.123.977,50 kuna.

U sklopu te ponude bilo je navedeno da je samo za televizijske kampanje predviđeno 10.177.000 kuna, a na kraju su sve tri televizijske kuće (dakle, HTV, Nova TV i RTL) ispostavile račun od 4.705.220,32 kuna. Razlika je gotovo 5,5 milijuna kuna, a kako se predvidjelo, otišla je Fimi mediji.
Kada je cijeli posao promidžbene kampanje sigurnosti cestovnog prometa zaključen, na račun tvrtke Nevenke Jurak iz MUP-a bilo je isplaćeno čak 17,2 milijuna kuna.
MUP upravo u to vrijeme donio pravilnik po kojemu su se sve nabave proglasile službenom tajnom, čime se izbjegavala primjena Zakona o javnoj nabavi, odnosno kupnja robe za policiju putem natječaja, pisao je Večernji list.

“Ionako to ide HDZ-u”

Nevenka Jurak je, kazala je, upozorila tadašnjeg ministra policije da na ovu vrstu spotova mogu od televizije dobiti popust od čak 50 posto, a za radijsko se emitiranje spotova o prevenciji u prometu može dobiti 30 posto niža cijena. Kirin joj je na to vrlo nedvosmisleno dogovorio neka zanemari te popuste i da pošalje račun na puni iznos.
Uz to je dodao opasku, tvrdila je Jurak, da se taj novac ionako predaje stranci.
Zagrebački Županijski je sud zaključio da ne postoji dovoljno dokaza protiv Ivice Kirina.  Vidjet ćemo hoće li Vrhovni sud potvrditi tu presudu.
Foto: Dario Grzelj/Hina