Zašto zamjenik Alemke Markotić ne daje precizne odatke: Koliko je hospitaliziranih pacijenata cijepljeno?

Zašto zamjenik Alemke Markotić ne daje precizne odatke: Koliko je hospitaliziranih pacijenata cijepljeno?

Dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić, dao je intervju HRT-u.

– Trenutno stanje je takvo da zadnjih tjedan dana imamo postupni porast hospitaliziranih Covid pozitivnih bolesnika. Trenutno ih je u klinici 49 i to nalaže kontinuirano traženje rješenja u smislu osposobljavanja dodatnih Covid smještajnih kapaciteta, tako da u ovom trenutku imamo i 38 non Covid bolesnika koji također zahtijevaju adekvatnu zdravstvenu skrb i činimo sve da pružimo adekvatnu zdravstvenu skrb i jednima i drugima, naglasio je.

– Klinička slika kao i uvijek varira od onih najblažih do težih koji zahtijevaju praktički sve mjere intenzivnoga liječenja s izuzetkom da trenutno u ovom času nemamo nijedno hospitalizirano Covid pozitivno dijete. Ostali pacijenti su svih životnih dobi, dakle širokog raspona. Radi se mahom necijepljenim pacijentima, vrlo je mali broj cijepljenih, rekao je.

– U ovom su trenutku četiri osobe pozitivne na koronavirus iz Doma za starije osobe Trešnjevka, a koje su zahtijevale bolničko liječenje, smještene u našoj klinici. Oni su takvog zdravstvenog stanja koji je sukladan i njihovoj starijoj životnoj dobi. Zasad su stabilno i osim potrebe za kisikom i ostalim simptomatskim mjerama, u ovom trenutku nema potrebe za nekim intenzivnijim mjerama liječenja, istaknuo je.

– O trećoj dozi cjepiva se jako puno priča i u svijetu i kod nas i sasvim je sigurno da će se grupirati određene kategorije stanovništva gdje će treća doza trebati biti primijenjena. Svakako da će jedna od populacija biti i štićenici Domova za starije i nemoćne, kazao je dr. Barušić.

Foto: Hina

Facebook Comments