Zastupnica najavila: Pitanje je dana kada će Ćorić biti uhićen

Zastupnica najavila: Pitanje je dana kada će Ćorić biti uhićen

Urša Raukar, saborska zastupnica iz redova političke platforme Možemo!, u N1 Newsroomu komentirala je aktualnu političku krizu vlasti, poručivši da jedina prava odluka u ovom trenutku raspisati prijevremene izbore.

Što se tiče kalkulacija o vjerojatnosti pada Vlade, Urša Raukar smatra da će parlamentarna većina pasti najvjerojatnije ako je napusti HSLS i HNS. Te su stranke, dodaje, najavile napuštanje većine ako budu padali i drugi ministri, što ona ocijenjuje izglednim.

“To su sve ljudi na čelu s Josipom Rimac. Kada je izašla iz zatvora, poslala je poruku da neće ići protiv svoje stranke, ali očigledno nije dobila zadovoljavajući odgovor. Tu je sad krenuo domino efekt”, poručila je Raukar.

Ističe da su oči javnosti sada usmjerene na aktualnu aferu zbog koje je uhićen ministar Darko Horvat, ali da je puno veći problem ministar Tomislav Ćorić.

“Sada smo svi na Horvatu, ali to što je izašlo u javnost ranije o Ćoriću, pitanje je dana kada će biti priveden”, smatra saborska zastupnika Možemo!.

Što se tiče potencijalnih preleta oporbenih zastupnika u redove vladajućih, kaže da je onaj tko to napravi svoju karijeru zapečatio zauvijek.

“Najmanja vjerojatnost mi je za Socijaldemokrate, jer s njima je 100 posto ako pređu . Oni nemaju još ni stranku. Ne vjerujem da bi oni možda bili ti, ali ne bih se iznenadila, čuli smo gospodina Bartulicu iz Domovinskog pokreta. Tu mislim da ima Plenković svoj bazen u kojem bi se mogao toplo okupati, samo će to skupo platiti. Ali mislim da bi Andreju Plenkoviću bilo pametnije ići na izbore, nego ovo mrcvarenje koje je za njega najopasnije”, kazala je Raukar.

Koliko je oporba spremna na izbore?

“Tu nema neke kalkulacije, ovo nije situacija za političku kalkulaciju. Situacija je toliko dramatična da elementarna politička odgovornost nalaže da se bude spremno za izbore”, poručila je Raukar.

Upitana je li sedam klubova koji su predali zahtjev za raspuštanjem Sabora skica neke potencijalne velike koalicije, odgovorila je:

“Razgovori o takvoj vrsti koalicije nisu još počeli. Bila bih sretna da mogu reći, ali nije.”

Napomenula je i da stranke Zagreb je naš! i Možemo! imaju dvoje koordinatora.

“Mi ne vjerujemo u politiku jakih vođa nego politiku dobrih stručnjaka. Bitno je naći platformu odgovornih političara koji razumiju u kojem trenutku se Hrvatska nalazi”, kazala je Raukar.

O tome je li se Peđa Grbin diskvalificirao kao lider oporbe zbog etički upitnih beneficija koje je primao, Raukar kaže:

“Moram reći da me razočarao malo. U okruženju u kojem radi HDZ, svi mi u oporbi imamo još veći zadatak biti moralno i etički gotovo savršeni. Te beneficije koje se nude, čovjek treba imati snage i ne uzeti ih.”

Kandidat za premijera

“Mislim da je preuranjeno o tome govoriti, ali ja ću naravno reći Sandru Benčić. To je jedna osoba koja bi po kvalifikacijama, iskustvu, poštenju, čistoći mogla biti kandidat. Ali traženjem nekog kandidata će se dogoditi to što je interes HDZ-a, da se tu stvari rastresu, da krenu prepucavanja, natjecanja, za što sada nije trenutak”, odgovorila je Raukar na pitanje koga vidi kao potencijalnog kandidata progresivno-lijeve oporbe za premijera.

Komentirala je i Plenkovićevu izjavu na izvanrednoj konferenciji za medije u subotu.

“Taj napad na pravosuđe je bio šokantan i ucjena Zlate Hrvoj Šipek. U drugom koraku se pokazala jedna vrlo velika panika. Plenković vrlo dobro zna da on nije jedini i da će tu biti još kandidata. Taj nekontrolirani govor u subotu je pokazao nesigurnost i zabrinutost za svoju situaciju”, kazala je.

Pokušaj postavljanja Stjepana Čuraja na mjesto ministra, vidi također kao potez u očaju.

“Da se što prije prevlada situacija, postavi ministar i zaboravi da je Horvat ikad postojao kao jedan od najnesposobnijih ministara. Hvala Bogu da je DORH spasio Zagreb i Baniju takvog ministra. Ne vidim tko bi nakon njega trebao zasjesti na tu poziciju”, poručila je.

Foto: Hina