Zastupnica u srpskom parlamentu: Zakazao je dječakov otac. Skandalozno je da ga je vodio na streljanu i imao pristup oružju

Zastupnica u srpskom parlamentu: Zakazao je dječakov otac. Skandalozno je da ga je  vodio na streljanu i imao pristup oružju

Svako djetetovo ponašanje i promjene u ponašanju trebao bi primijetiti razrednik ili neki drugi učitelj, no u slučaju napadača u OŠ “Vladislav Ribnikar” obitelj je zakazala, kaže zastupnica i bivša pukovnica policije Slavica Radovanović.

“Ako se dijete povlači u sebe, roditelji su to trebali primijetiti. Nemoguće je da dijete pravi neke planove, da se zatvori u sebe, da možda ni s kim ne komunicira, skandalozno da ga je otac vodio na streljanu i imao pristup oružju”, rekla je u emisiji Newsnight.

On ističe da dječak koji je ubio osmero i ranio šestoro u napadu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu po zakonu ne bi smio ući u streljanu.

“Ne možeš jednom otići na streljanu i ispucati 10 metaka i potrošiti pola sata i znati pucati, trebalo je vremena. Sigurno je dijete više puta odlazilo”, rekao je Radovanović.

Slavica Radovanović

Dodala je da je velika odgovornost na ocu, jer ključ i šifru sefa u kojem se mora držati oružje treba dati samo vlasniku oružja, a tu je, kako kaže, dijete imalo pristup, javlja Jutarnji list.

Dodaje da je sada kasno za bilo kakvu podršku osim psihičke, ali da se bol roditelja nastavlja.

“Možete nastaviti živjeti s tim, ali se od toga nikada ne možete oporaviti – radi se o roditeljima”, rekla je.

Ocijenila je kako je “strašno” što je nakon ovakvog događaja Ministarstvo obrazovanja odlučilo održati nastavu, samo uz minutu šutnje.

Sada samo treba vidjeti kako će se ta djeca oporaviti, rekao je Radovanović.

Rekla je da se djeca upoznaju s negativnim obrascima ponašanja reality showa.

“Likovi koji ulaze u razne ‘Zadruge‘, ‘Parove‘ i što već postoji su potpuno neadekvatni ljudi, a popularni su i onda se to vrti po mrežama, iako smo i REM-u predlagali da se ovakva emisija ukine. ”, kazala je, istaknuvši da se u tim emisijama događa nasilje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je na konferenciji za novinare da su državne institucije u slučaju dječaka koji je izvršio napad u školi “Vladislav Ribnikar” odradile svoj posao, tako što je iznio osobne podatke maloljetnika i “potkrijepio” sve to podacima iz analiza dviju zdravstvenih ustanova o psihičkom zdravlju dječaka. Odvjetnik Rodoljub Šabić rekao je za portal N1 da je nedopustivo da takve informacije izlaze u javnost, kao i da je sada na potezu tužiteljstvo koje bi po službenoj dužnosti trebalo utvrditi tko je takve informacije dao Vučiću.

“U slučaju objave podataka o zdravstvenom stanju bilo koje osobe mjerodavna su dva zakona, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o pravima pacijenata. No, postavlja se pitanje kako je Vučić uopće došao do te informacije i u kojem svojstvu, jer prema Zakonu o pravima pacijenata ta dokumentacija, osim liječnicima, može biti dostupna drugim osobama samo temeljem sudske odluke”, objašnjava Šabić.

Dodaje i da roditelji dječaka mogu podnijeti tužbu zbog otkrivanja tih podataka, ali da Državno odvjetništvo treba utvrditi tko su osobe koje su dokumente dale na uvid predstavniku izvršne vlasti.

Doktor tim podacima raspolaže samo u zakonu utvrđenim okvirima, a ne da bi ih dijelio, posebno ne predstavnicima izvršne vlasti, rekao je Šabić za portal N1.

Također, pojašnjava Šabić, neprihvatljivo je objavljivanje punog imena i prezimena maloljetnika, njegovog datuma i godine rođenja, u ovom slučaju počinitelja višestrukog ubojstva, što je Veselin Milić, načelnik beogradske policije, učinio na konferenciji za novinare.

“Naša policija u mnogo benignijim situacijama često objavljuje samo inicijale, čak i odraslima. Riječ je o maloljetniku, trinaestogodišnjaku, i ne vidim razloga da se otkriva ne samo njegovo ime, nego bilo čije drugo ime, dok on u nekom postupku ne bude osuđen, zaključio je Šabić.