Zavist, zloba ili nešto treće: Viktor Ivančić i Ivica Ivanišević izruguju i podcjenjuju uspjehe Zlatka Dalića

Zavist, zloba ili nešto treće: Viktor Ivančić i Ivica Ivanišević  izruguju i podcjenjuju uspjehe Zlatka Dalića

Izbornik Zlatko Dalić na jučerašnjoj konferencij z anovinare govorio o spremnosti igrača za današnju utakmicu.

“Ovo nam je sedma utakmica u manje od mjesec dana, izmorili smo se i potrošili. Imamo nekakvih problema oko ozljeda. Juranović, Brozović, Gvardiol… Vidjet ćemo što će se dogoditi tijekom dana. Moramo biti oprezni, želio bih da igrači budu pošteni prema svima i da svaki sitan problem prijave jer trebamo sto posto spremne. Svi bi htjeli igrati u zadnjoj utakmici, ali zaista ćemo morati dobro odvagati da se ne bi dogodile neke stvari da moramo brzo mijenjati”, rekao je Dalić.

Izbornik respektira Marokance koju su također postigli nevjerojatan uspjeh.

“Vratio je u reprezentaciju nekoliko igrača koji nisu bili. S tim povratkom vratio je zajedništvo, vratio je homogenost ekipe i cijela je nacija stala iza njih i to se pokazalo na utakmicama. Borba za brončanu medalju je za njih sjajan uspjeh i svjestan sam toga da oni od toga neće odustati. Sutra će biti možda najmotiviraniji, najjači, najkvalitetniji i s najvećom podrškom dosad. Dobili su šansu da budu treći. S druge strane, ni mi ništa ne zaostajemo ni u čemu. Preboljeli smo Argentinu, preboljeli smo svoje polufinale. Spremni čekamo utakmicu za treće mjesto. Znamo da se to od nas očekuje, da imamo i mi sjajnu podršku. Doduše ne s nama ovdje, ali imamo u Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Znamo da možemo to napraviti. Malo jesmo umorni, ovo je sedma utakmica s dva produžetka, ali dečki su spremni. Možemo očekivati pravu Hrvatsku i drugačiju utakmicu nego što je bila u prvom kolu”,ističe Dalić.

Viktor Ivančić/Foto: Hina

Dok se svijet divi Vatrenima i Zlatku Daliću, Viktor Ivančić , kolumnist Novosti, izruguje i podcjenjuje nevjerojatne uspjehe ove generacije. Smatra da Dalić ne samo da je pobjeđivao uz pomoć čiste sreće nego takve pobjede tumači kao dokaz nogometne veličine.

“Bitno je samo da se integralno odbaci zbilja i ne petlja s polovičnim rješenjima. Za razliku recimo od Dalića, koji utakmice naše reprezentacije dobivene uz pomoć čiste sreće tumači kao dokaze nogometne veličine, Plenković negira same rezultate, predstavljajući nedvosmislene poraze kao grandiozne pobjede. Čovjek smatra da njegove državničke obaveze ne uključuju obaveze prema činjenicama.”, piše Viktor Ivančić u svojoj koluni “uvrede i podmetanja”.

U sličnom tonu o Zlatku Daliću piše i Ivica Ivanišević u Slobodnoj Dalmaciji.

Ivica Ivanišević./Foto:Hina

Evo već drugi mundijal zaredom mi napredujemo u fotofinišu i na knap, nakon produžetaka i penala, i nitko da izgovori bjelodano: da smo naprosto miljenici sreće. Ni slučajno, čim se spomene fortuna, naši nogometni skolastičari krenu uglas palamuditi kako sreću treba isprovocirati. Kao da je sreća neki namrgođeni tip prijeke naravi, slab sa živcima, koji voli popiti i uvijek je raspoložen za svađu.

“Godinama već mi zborski diviniziramo trenera koji je slučajno postao izbornikom i još slučajnije se tamo zadržao do danas, ustvari dokle god hoće, jer ga otamo ni bager više ne može maknuti. Okej je voljeti trenera ekipe koja nas je, kakva god bila, toliko puta usrećila i nastavlja to i dalje činiti. Ali zar je baš moguće da ne postoji nitko spreman dovesti u pitanje ljupki konsenzus kako je Dalić nenadmašni trener? Izgleda da ne postoji. O čovjeku koji već godinama ponavlja sedam istih rečenica o htijenju i poniznosti, i koji nikad neće uspjeti artikulirati osmu, kod nas se ne može govoriti drukčije nego u superlativima.

Mediji se klanjaju tome proroku poniznosti, iako ni u trenucima najvećega trijumfa, nakon pobjede u raspucavanju protiv Japana, nije propustio biti sitna duša, nego je našao vremena i razloga nakon tolikih godina još jednom potkačiti Kalinića i Rebića opaskom: “Problematični, oni koji su mislili da su iznad Hrvatske, više nisu s nama.” Što je, pobogu, u toj rečenici sportsko, viteško i ponizno”, ističe Ivica Ivanišević.

Naslovna fotografija: Hina