Zekanović se pravda i upire prstom u Most i Domovinski pokret: Za razliku od njih, mi mislimo svojom glavom

Zekanović se pravda i upire prstom u Most i Domovinski pokret: Za razliku od njih, mi mislimo svojom glavom

Zastupnik Hrvoje Zekanović istaknuo je u petak da Hrvatski suverenisti nisu postali HDZ-ovi “žetončići” zato što su podržali mišljenje da predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije pogriješio.

Jandroković je od predsjednika RH zatražio dopunu odluke o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, a za podršku mišljenju da je Jandroković bio u pravu Suverenisti kažu da razmišljaju svojom glavom.

„Pokazali smo da smo dosljedni i da razmišljamo svojom glavom. Onda kada smatramo da je nešto dobro – za to glasamo”, poručio je Zekanović nakon glasovanja u Saboru tijekom kojeg su on i Marko Milanović Litre glasali za zaključak Odbora za Ustav.

Smatraju da je Jandroković bio u pravu jer predsjednik RH nije poštovao proceduru budući da se Zlata Đurđević nije prijavila na javni poziv DSV-a.

„Podržali smo zaključak iz razloga što je to u redu, s tim da ne krijemo da ćemo u raspravi o Zlati Đurđević, ako ikada dođe na sjednicu, biti protiv nje”, dodao je Zekanović koji je ustvrdio da na mjestu predsjednika Vrhovnog suda mora biti osoba koja ima suverenističke stavove, a da Đurđević to nema.

Pritom je odbacio tvrdnju da su Hrvatski suverenisti postali HDZ-ovi “žetončići”.

„Upravo suprotno. A svi koji nas žele diskreditirati na taj način vide da smo mi najveći problem vladajućoj koaliciji i da razmišljamo svojom glavom, za razliku od drugih stranaka koje nisu bile jasno opredijeljene, primjerice Domovinski pokret i Most, koji su ostali suzdržani, a slažu se s odlukom radnog tijela”, poručio je Zekanović.

Najavio je da će Hrvatski suverenisti i dalje ostati najveći kritičari vlasti i da smatraju da ova vlast treba pasti.

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević koja je kod glasanja o prijedlogu vladajućih bila suzdržana kazala je kako su željeli poslati poruku da ne žele biti sudionici političkih igara, posebice na važnoj temi kao što je reforma pravosuđa.

Drži i kako u ovom slučaju institucije moraju surađivati i u dogovoru doći do rješenja.

„Željeli smo poslati i poruku da izbor predsjednika Vrhovnog suda nije reforma, ali da je važna poruka da javnost vidi da želimo provesti reforme u hrvatskom pravosuđu”, kazala je Martinčević čija je stranka dio vladajuće većine.

Foto: Hina