Zekanović traži da Plenković ide u samoizolaciju: Dosta je dvostrukih kriterija

Zekanović traži da Plenković ide u samoizolaciju: Dosta je dvostrukih kriterija

Hrvoje Zekanović i Damir Biloglav na današnjoj su konferenciji za medije u Zadru izložili stav Domovinskog pokreta o trenutnom epidemiološkom stanju u Hrvatskoj. Zekanović, nositelj liste Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici, naglasio je kako je situacija u Hrvatskoj vrlo ozbiljna s obzirom na današnju veliku brojku novooboljelih. Istaknuo je i kako je zadarska situacija širenja zaraze na teniskom turniru „Adria Tour“ pokazala postojanje dvostrukih mjerila.

„Nakon što je turnir prekinut, svjedočimo zanimljivoj situaciji u kojoj je pedeset Zadrana i Zadranki, među kojima su zadarski gradonačelnik i župan Zadarske županije, u samoizolaciji, a Andrej Plenković koji je s njima boravio – nije. Postavlja se pitanje kako se određuju kriteriji kada će netko ići u samoizolaciju, a netko ne – odnosno, zašto hrvatski premijer nije u samoizolaciji i hoće li ugroziti hrvatske građane neodgovornim ponašanjem“, rekao je Zekanović. Ukazao je i na dvostruku ulogu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra zdravstva Vilija Beroša zbog paralelnog sudjelovanja u civilnom stožeru i sudjelovanja u kampanji.

„Inzistiramo kao Domovinski pokret i kao Hrvatski suverenisti da te osobe odmah napuste funkcije u stožeru i neka dođu osobe koje ne sudjeluju u kampanji. Plenković je uveo mjere suzbijanja korona virusa kada mu je to odgovaralo, a prekinuo ih kada je zaključio da će tako ostvariti bolji izborni rezultat“, istaknuo je Zekanović.
Biloglav, četvrti na izbornoj listi Domovinskog pokreta u devetoj izbornoj jedinici, istaknuo je i kako su premijer i spomenuti ministri, oko borbe protiv korona virusa stvorili političku situaciju koja im je omogućila nezasluženi status nacionalnih heroja.
„To je bilo sumnjivo bilo kome tko je prepoznao da se iza te zdravstvene priče krije nešto što sa zdravstvom nema nikakve veze. Smisao priče je da se produciraju nova imena koja će sutra nositi liste u različitim izbornim jedinicama – dakle, politika je od samog početka bila glavni motiv vladajućima“, pojasnio je Biloglav. Naglasio je kako je situacija Adria Tour turnira ukazala upravo na činjenicu da su politički interesi prevagnuli nad zdravljem građana.
Osim istaknutih političkih pitanja, naglasili su i značajne gospodarske posljedice postupaka vladajućih u aktivnostima vezanim uz korona krizu – zadarsko žarište onemogućit će pokušaj pokretanja turističke sezone. Biloglav je naglasio kako vjeruje da će birači prepoznati posljedice političkih interesa ljudi okupljenih oko premijera te će se to odraziti na izborne rezultate.

„Mi tražimo ukidanje dvostrukih mjerila u Hrvatskoj. Ako su u opravdanoj samoizolaciji zadarski gradonačelnik i župan Zadarske županije – tada i Plenković treba biti u samoizolaciji“, zaključio je Zekanović.

Dario Grzelj/Hina