Želi smijeniti uhljeba Burilovića: Dražen Oreščanin najavio kandidaturu za predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Želi smijeniti uhljeba Burilovića: Dražen Oreščanin najavio kandidaturu za predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović odlučio je izvesti Blitzkrieg u osvajanju i trećeg mandata na čelu te institucije. Premda mu mandat ističe tek 1.travnja iduće godine odlučio je na brzinu raspisati natječaj za Predsjednika komore s rokom prijave od samo 7 dana.

Uoči isteka roka za prijavu na natječaj se javio Dražen Oreščanin, dosadašnji izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika, najglasnije i najbrojnije poduzetničke udruge. Inače Oreščanin je vlasnik informatičke tvrtke Poslovna inteligencija koja ima 170 zaposlenih, vodio je već nekoliko poduzetničkih udruga, javlja RTL.

Luka Burilović, podsjetimo, poznat je uglavnom po tome da je diplomirao na sumnjivom privatnom sveučilištu u Banja Luci, da je potom bio pomoćnik ministra poljoprivrede tijekom privatizacije Županjske šećerane a nakon privatizacije je logično postao i direktor iste te šećerane.

Čim je prvi put postao Predsjednik Komore promijenio je Statut koji je u to doba obnašanje te funkcije ograničavao na dva mandata, sada se isti šef HGK može birati neograničeni broj mandata.

Burilović se osobito proslavio po prekorednom cijepljenju a mediji i Civilne udruge su pisali i da ne ispunjava uvjete za tu funkciju, pa će ga Skupština Komore gotovo sigurno opet izabrati. Jer Burilović ispunjava jedini bitan uvjet – član je HDZ-a. 

Ipak reda radi, čujmo i konkurenta, nikad ne znaš, možda u Skupštini odluče da bi na čelu Gospodarske Komore jednom stvarno mogao biti neki poduzetnik a ne politički radnik.   

Uvođenje dobrovoljnog članstva

Luka Burilović

Gospodine Oreščanin, udruga Glas poduzetnika bila je praktički od osnutka dosta kritična prema radu HGK, zašto ste se vi sada odlučili kandidirati za predsjednika iste?

Vrlo jednostavno, zbog toga što smatramo da Komoru treba popraviti da bi ona funkcionirala onako kako bi Komora u državi poput Hrvatske trebala funkcionirati.

Koje bi bile ključne promjene koje planirate uvesti?

Prva ključna promjena se odnosi na depolitizaciju i vraćanje ugleda Komori, jer zadnjih 25 godina, i kroz mandat gospodina Vidoševića i gospodina Burilovića, je Komora bila praktički u službi politike. Drugi bitan cilj je uvođenje dobrovoljnog članstva. Ovaj zakon koji je u proceduri je omogućio da male članice ne plaćaju članarinu, moj stav je da treba ići korak dalje i da članstvo treba biti dobrovoljno.

Luka Burilović je ukinuo ograničenje broja mandata na dva, planirate li vi ostati na tom mjestu duže od dva mandata ili to ograničenje vratiti?

Ja se nadam da neću morati biti duže od jednog mandata i da ću svoj posao napraviti u jednom mandatu i da će to postati institucija kakvu trebamo. Ja se nadam i ovim putem pozivam premijera i sve predstavnike vladajućih elita da u ovom procesu budu neutralni i da puste poduzetnicima da odlučuju o sudbini HGK i neka izaberu najboljeg i najkvalitetnijeg kandidata.