Željka Markić tvrdi: Saša Ceci širi lažne vijesti. Evo o čemu je riječ

Željka Markić tvrdi: Saša Ceci širi lažne vijesti. Evo o čemu je riječ

Željka Markić tvrdi da Saša Ceci širi fake news. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Saša Ceci je fizičar i viši znanstveni suradnik na Ruđeru Boškoviću. Aktivan je u promoviranju (prisilnog) cijepljenja protiv COVID-19. I odličan primjer čovjeka koji se predstavalja kao znanstvenik, a pri tom funkcionira kao psedoznanstvenik. Ali, idemo redom. Saša Cecii voditelj emisije za popularizaciju znanosti (koja ironija) prvo je proširio lažnu vijest. Prenio je objavu Dorote Dlouchy-Suliga, zaposlene u diplomatskoj službi EU-a, koja netočno tvrdi da je 30-godišnjkinja u Poljskoj umrla u 22.tjednu trudnoće, “jer je pobačaj zabranjen u Poljskoj”.

U objavi koju je plasirao Ceci – stoji da su “liječnici zbog zakona koji ne dopušta pobačaj čekali da beba umre prije nego što su pružili pomoć majci”.Radi se o fake news-u kojim se smrt majke i njezine 22 tjedna stare bebe iskorištava za politički obračun s prolife Vladom u Poljskoj. Jer, čl. 4a poljskog Zakona o planiranju obitelji i zaštiti ljudskog fetusa kaže da je prekid trudnoće zakonit ako (trudnoća) predstavlja opasnost za život i zdravlje žene.

Saša Ceci

Dakle, nesretna je žena mogla umrijeti iz mnogo razloga, od liječničke pogreške do ne znam čega. Ali sigurno je da nije umrla zato što bi njezino liječenje ili zaštitu života sprječavao zakon koji štiti život ljudskog fetusa. Ali, znanstvenik Ceci nije stao na širenju lažne vijesti. On je zatim lažnu vijest povezao s Hodom za život implicirajući da zakonska zaštita prava nerođenog djeteta na život za koju se zalažu sudionici Hoda za život – (kakva je ostvarena u Poljskoj) ima za posljedicu – ni manje ni više nego smrt majke.

“Evo kako izgleda Hod za život u stvarnom životu…” mudruje Ceci. A onda je, koristeći metodu vidovitog Milana, – Ceci protumačio da bi “ista ekipa sad hodala za slobodu”. Pri tom je vjerojatno pod “ista ekipa” mislio na desetke i desetke tisuća ljudi koji sudjeluju u Hodu za život u gradovima od Osijeka do RIjeke i od Splita do Zagreba.

Za sve njih Saša Ceci zna “što bi oni”, pa i više – da nisu cijepljeni i da se protive cijepljenju. Ostaje mi samo složiti se s dobitnikom nobelove nagrade za fiziku – Albertom Einsteinom. Koji kao da je poznavao Sašu Cecija kad je rekao: “Kako je tužno ovo doba u kojem je lakše razbiti atom nego predrasude”, ističe Željka Markić.