Žestoke reakcije iz BiH: Kome smetaju Kolindine izjave o Hrvatima kao najstarijem narodu?

Žestoke reakcije iz BiH: Kome smetaju Kolindine izjave o Hrvatima kao najstarijem narodu?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom Dana otvorenih vrata na Pantovčaku za Hrvate u BiH izjavila je kako Hrvati nisu pridošlice, niti manjina, već najstariji konstitutivni narod u BiH. Uslijedile su reakcije iz BiH.

“Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH”, rekla je predsjednica na Pantovčaku, piše N1.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije. Predsjednica Hrvatske udara ispod pojasa kažu u Demokratskoj fronti. Iz Naše stranke poručuju, ovo može izazvati samo štetne posljedice.

“Ovo danas što je već spomenuta predsjednica izjavila – da su Hrvati u BiH najstariji konstitutivni narod u toj istoj, našoj, pa i hrvatskog naroda, Bosni i Hercegovini – em je netočno, em nedobronamjerno, em izazivački i predstavlja još jedan udarac ‘ispod pojasa’ susjedu za kojeg, ista ona, uporno tvrdi da mu je (Bosni i Hercegovini) najbolji prijatelj!”, priopćili su iz DF-a.

“Nekoga nazivati najstarijim narodom u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva. Bez obzira na dužinu njihovog prisustva u BiH, svi njeni narodi trebali bi biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje. Nažalost, to nije slučaj. Ovisno čija etnonacionalna partija vlada u kojem dijelu BiH, ona druga dva naroda su u neravnopravnom položaju”, kazali su iz Naše stranke.

U SDA danas šute, šute i u HDZ-u. Fra Ivo Marković, teolog, tvrdi kako je u pitanju želja da se, kako kaže, razvaljuje BiH.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina