“Životni intervju” fenomenalnog Martina Kosovca: Zapamtio sam jedan savjet svoje “televizijske mame” Vanne

“Životni  intervju” fenomenalnog Martina Kosovca: Zapamtio sam jedan savjet svoje “televizijske mame” Vanne

Martin Kosovec. Ime je do prije tri mjeseca bilo nepoznato, danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj. Tek mu je 18 godina, a prije ta tri mjeseca prijavio se u glazbeno natjecanje “The Voice Hrvatska”. Bio je u timu Dine Jelusića, pa potom u Vanninu. Oduševio je izvedbom “Tvoje zemlje” Vice Vukova, pa “My Way” velikog Franka Sinatre, dojmljivo je otpjevao i “Unchained Melody” Righteous Brothersa, a zadnja izvedba bila mu je “Sjaj u tami” Massimove grupe Dorian Gray.

– Meni je definitivno najdraža izvedba bila kad sam u nokautu pjevao ‘I’ll Never Fall In Love Again’ Toma Jonesa – priča nam Martin u KunstTeatru na Trešnjevci, gdje smo se našli zbog rekreiranja fotografija u stilu Davora Gopca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Milanović priznao: Još 2015. godine je znao da se Turudić vozikao s optuženikom Mamićem. Zašto tada nije zaustavio kompromitiranog suca?

Oko nas je sve u znaku muzike, stolovi načinjeni od kaseta, barski stolci od zvučnika i pojačala. U dnu kafića je i pozornica, s rasvjetom, a Martin se snašao u poziranju kao da je godinama na estradi. A tamo se, zapravo, našao slučajno.

– Sam sam se prijavio, ali na nagovor ujaka. Poslao mi je poruku ‘Kaj se nisi prijavio?’, ja mu velim ‘Na kaj’, a on ‘Pa otvorene su prijave već dva tjedna za ‘Voice’. Ja mu kažem na to ‘Pa kaj ću u ‘Voiceu’, a on mi na to ‘Pa daj, to je najjači glazbeni show kod nas, najjača produkcija’, pa sam rekao ‘Ajde’ i prijavio sam se – smireno govori mladić podrijetlom iz Svetog Ivana Zeline, javljaju 24sata.

Prozvali su ga usred natjecanja novim Ivom Robićem. Našim velikim pjevačem, jednim od najvećih.

– Kompliment je, slažem se, veliki vokal. Ali ne želim postati tribute Ive Robića, ja želim biti Martin Kosovec. Pjevao sam Vicu, pa su me zvali Vice, Vice. Pa sam pjevao Sinatru, onda su me zvali Sinatra, sad ću sve dobro zbuniti imitiranjem Gopca na vašoj naslovnici – rekao je i dodao kako se ne želi uspoređivati ni s kim. Pa ni s članovima žirija, Vannom, Davorom Gopcem, Damirom Urbanom i Dinom Jelusićem.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto: Zašto Milanović nije još 2015. godine poduzeo nešto protiv Turudića. A Kolakušić, Esih i Karamarko? Čista prevara

– Ne želim to, zato i jesam malo ‘šarao’ u žanrovima. Jer mi svi i pašu. A što se tiče žirija, ne bih se oslanjao na to, želim stvoriti vlastitu karijeru, bez uspoređivanja – objašnjava nam mladi pjevač.

Pjesme koje je izvodio u showu, kaže, birao je u dogovoru s mentorima. Tako je bilo sve do pobjede, koja je bila prije nešto manje od dva tjedna. Samo proglašenje, onih nekoliko sekundi dok smo čekali da voditelji izgovore ime pobjednika, i pred televizorom je trajalo predugo…

– Tih zadnjih nekoliko sekundi kroz glavu mi je prolazilo samo da što prije završi taj službeni dio i da se odemo družiti, slaviti svi zajedno…

Dobro, i to ste dočekali, slavlje je potrajalo do zore. I “sudačku nadoknadu”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Don Markušić, odvjetnik kontroverznog Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata: Fortenova mi prijeti. Osjećam se ugroženo

– Je, bilo je dobro, i dalje se čujem s kandidatima – rekao je Martin pa nastavio koliko je “osvijestio” da je pobijedio u “The Voiceu”. Vrlo skromno…

– Drago mi je što sam pobijedio, naravno, drago mi je i za sve kandidate koji su bili u tom showu, ali ne opterećujem se time, kao ‘ja sam sad pobjednik ‘Voicea’. Slegnuli su se dojmovi, ali i dalje je naporno, i dalje radim puno. Ali sam ipak malo došao k sebi. Obveza i dalje imam puno. Paralelno idem i u Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina, a radim i na glazbenoj karijeri. Glazba mi je sad već postala posao, tako da sad imam i posao i školu – rekao je.

Do pobjede je došao promjenom mentora.

– Je, drago mi je da sam završio kod Vanne. Super mi je bilo i kod Dine, baš smo se sprijateljili tijekom showa, kao braća smo, družimo se i sad kad je show iza nas. Dino mi je kao televizijski brat, a Vanna kao televizijska mama. Ona ima tu neku majčinsku notu u sebi, brižnu – priznaje nam Kosovec.

Imala je velike dance hitove poput “Tek je 12 sati”, “Sve bih dala da znam”, još iz vremena E.T.-ja, no prije vremena rođenja Martina…

– Znao sam te pjesme otprije, ali nisam baš pridavao veliku pažnju tome, nisam baš slušao njezine pjesme dok je nisam upoznao, dok nisam to počeo pjevušiti s njom i shvatio koliko je žena ‘monstrum’ od vokala – dodao je.

Istaknuo je potom i savjet koji mu je Vanna dala.

– Da ne vjerujem svakome – taj njezin savjet pamtim.

A pogotovo sad kad je pobjedom došao i do nagrade, glazbenog usavršavanja u vrijednosti od 25.000 eura i ugovora s Universalom. Sve se to zbilo prije nešto manje od dva tjedna. I sad se treba sjetiti Vannina savjeta o vjerovanju ljudima, jer ponuda ima…

– Joooj, bilo ih je milijun, ne mogu sve ni popamtiti, imam sve doma zapisano, svašta je bilo, ali zadržat ću još to za sebe – govori nam pomalo samozatajno Martin. Malo se “stiltao” kad smo mu rekli kako će surađivati s našim velikim glazbenikom Alfijem Kabiljom (88), koji nam je sam rekao kako ima dvije pjesme za njega. Bit će to veliki koncert za Dan žena uz Zagrebačku filharmoniju.

– Strašan je talent – rekao nam je nedavno Kabiljo.

– Ako vam je on to rekao, onda je sve u redu. Pjevat ću i veselim se, uskoro ćemo se i upoznati na probama. Zasad je to sve tata dogovorio, koji je i sam cijenjeni glazbenik – govori Martin.

Roditelji su mu u svemu velika podrška, naravno. Ali prepoznala ga je profesorica u osnovnoj školi.

– Da, moja profesorica iz glazbenog Snježana Krivak Đud u trećem razredu osnovne škole. Nastupao sam na tim školskim priredbama. Mama je više od tate malo forsirala da se bavim pjevanjem i sad joj zahvaljujem na tome, a tata je bio ‘ako hoćeš, hoćeš, ako nećeš, nećeš’ – otkriva nam Kosovec.

Sve je počelo na festivalu Kajkavske popevke u Zlataru.

– Bio je to dok sam bio u osnovnoj školi, bilo mi je devet ili deset godina.

Onda je stigao blues, s kojim je koketirao. I to sa stilom. Otišao je s Borisom Hrepićem Hrepom i Sunnysidersima u Memphis, za što je sam skupljao novac.

– Trebali smo ići na svoj trošak, pa sam napravio nekoliko solo koncerata i tako skupio lovu, tako sam si platio da idem. Imao sam 13 godina – rekao je.