Zlatko Hasanbegović, ministrica kulture, Jugoton i neizbježni Tito: Tko pogoduje Ivi Josipoviću i njegovom “kartelu”?

Zlatko Hasanbegović, ministrica kulture,  Jugoton i neizbježni Tito: Tko pogoduje Ivi Josipoviću i njegovom “kartelu”?

Na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog Sabora zastupnik Zlatko Hasanbegović načeo je zanimljivu temu privatizacije diskografske kuće Jugoton, danas poznate kao Croatia records. Iako je državno vlasništvo nad fonotekom potvrđeno dvjema presudama Upravnog suda, Vlada i ministarstvo medija i kulture odbijaju postupiti po pravomoćnim sudskim presudama, što je svojevrsni presedan, istaknuo je Hasanbegović. U diskusiju se uključila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Privatizacija Jugotona, današnjeg Croatia recordsa

”Godine 1993. izvršena je privatizacija diskografske kuće Jugoton, danas Croatia records. Tadašnje kupce očito su zanimale nekretnine i zemljište pa u procjenu imovine nije ušlo ono najvrjednije, a to je Jugotonova fonoteka kao prvorazredno hrvatsko kulturno dobro kojim su novi vlasnici tri desetljeća protuzakonito raspolagali i ostvarivali dobit na štetu državnog proračuna”, istaknuo je Hasanbegović, javlja Narod.

Dodao je i kako je tome trebalo doskočiti “rješenjem državne agencije CERP iz listopada 2016. kojim je potvrđeno državno vlasništvo nad fonotekom”.

Tome je prethodila odluka Hasanbegovića, u vrijeme njegova mandata kao ministra, od 30. kolovoza 2016. o uključivanju Ministarstva kulture u postupak. Odluka je donesena uz obrazloženje da fonoteka nije bila obuhvaćena pretvorbom te zbog interesa da Republika Hrvatska kao vlasnik u cijelosti preuzme skrb nad fonotekom. U odluci se spominje i da je reguliranje pravnog statusa i uvjeta budućeg korištenja ove arhivske građe od nacionalnog interesa.

Odluka potvrđena dvjema presudama Upravnog suda

“Ta odluka potvrđena je dvjema presudama Upravnog suda, čime je uklonjena svaka pravna dvojba o vlasništvu Republike Hrvatske”, naveo je sadašnji zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Hasanbegović je kazao kako “Vlada i ministarstvo kulture i medija do današnjeg dana odbijaju postupiti po pravomoćnim sudskim presudama, što je svojevrsni presedan” pa je uputio pitanje ministrici Obuljen Koržinek.

“Zašto se držite Brozove maksime da se zakona ne treba držati”

“Zašto se držite Brozove maksime da se zakona ne treba držati kao pijan plota i odbijate postupiti po pravomoćnim presudama i odlukama hrvatskih sudova, već i dalje omogućujete vlasnicima privatnog dioničkog društva da upravljaju hrvatskom državnom imovinom te ostvaruju milijunsku nepripadajuću dobit na štetu državnog proračuna?”

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je naslijedila Zlatka Hasanbegovića

Obuljen Koržinek: “Vas nikada nema u Saboru pa ni ne čujete odgovor”

Ministrica je odgovorila kako se ne drži Brozovih maksima te kako “njegovi referati ponekad na to podsjećaju”. Istaknula je kako je u pitanju izrazito kompleksna tema koja je, kako je naveo Hasanbegović, započela 1993. godine privatizacijom Jugotona i nastankom Croatia Recordsa, koji je nastavio upravljati svom imovinom pa tako i autorskim i diskografskim pravima.

Ministrica je istaknula da su se u pitanje rješavanja problema fonoteke osim Hasanbegovića i njegovih prethodnika, više puta uključili i sadašnji ministri, ali i ona kao ministrica kulture i medija.

”Ne znam jeste li i dalje u istom klubu kao i Miroslav Škoro, ali i Škoro je postavio isto takvo pitanje, a Vas nikada nema u Saboru pa ni ne čujete odgovor”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

”Mogu Vam ponoviti ono što sam rekla i Škori. Dakle, postoje institucije, postoji DORH, postoje sudovi koji to pitanje rješavaju. Kratko ste bili ministar pa možda ne znate, ali i Ministarstvo kulture i medija nije to koje rješava takva pitanja. Ono je napravilo sve predradnje. U prvom redu donošenjem Zakona o arhivima čime su stvoreni uvjeti da država upravlja fonotekom, ako sud tako odluči”, kazala je ministrica.

“Čim postupak bude okončan do kraja postupit će se onako kakva bude konačna odluka nadležnih tijela”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Hasanbegović: “Možda se u tome treba tražiti razlog Vašeg nojevskog pristupa problematici Jugotonove fonoteke”

Hasanbegović joj je odgovorio da je njezin odgovor ”birokratskim meta jezikom niza ispraznih rečenica” bio očekivan.

Nastavio je kako je neistina da proces nije okončan, već upravo suprotno, donesena je pravomoćna presuda i odluka Upravnog suda.

Nakon toga Hasanbegović je spomenuo malo znanu činjenicu.

“Podsjetit ću Vas da je jedan od suvlasnika Croatije records d. d. godinama bio Josipovićev interesni kartel, Hrvatsko društvo skladatelja, javnosti poznat i preko pojma HDS-ZAMP, kojima je Josipović ostao siva eminencija sve do današnjeg dana.

Da se Vlasti ne dosjete, HDS je, zanimljivo, upravo nekoliko dana prije konačne odluke Ustavnog suda prodao svoje suvlasništvo u Croatiji records d.d., u koje se ušlo u vrijeme Trećejanuarske konjunkture nakon 2000., a kako bi se zametnuli tragovi dugogodišnjeg protuzakonitog postupanja.

Naravno, svoj zakulisni utjecaj na Ministarstvo kulture i medija je nastavio ostvarivati putem svoje odane pouzdanice, Vaše posebne savjetnice, gospođe Matanovac Vučković koja se i porodila u gnijezdu Josipovićeva lena HDS-ZAMP pa se, poštovana ministrice, na toj strani, možda, treba tražiti razlog vašeg nojevskog pristupa problematici Jugotonove fonoteke kao državnog vlasništva i hrvatskog kulturnog dobra.”

Zlatko Hasanbegović zaključio je tako što je zatražio pisani odgovor ministrice Obuljen Koržinek.

Foto: Hina