Zlatko Trobonjača otkriva toplu vodu: Čini se da se mogu zaraziti čak i oni koji su cijepljeni tri puta

Zlatko Trobonjača otkriva toplu vodu: Čini se da se mogu zaraziti čak i oni koji su cijepljeni tri puta

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su se pojavile dvije nove podvarijante omikron-soja koronavirusa, koje mogu ponovno zaraziti one koji su preboljeli taj dominantni soj. Privukle su pozornost u Južnoj Africi gdje se broj oboljelih u posljednja dva tjedna utrostručio. Epidemiolozi tvrde da je ovo novo poglavlje u sagi kojoj, čini se, nema kraja.

Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je kako su se ti novi sojevi proširili najviše u Južnoj Africi, ali i u nekim drugim zemljama svijeta, nama najbliže u Austriji, javlja HRT.

– Čini se da mogu zaraziti ljude koji su preboljeli bolest, ali i one koji su cijepljeni, pa čak i tri puta ako je od treće doze prošlo određeno vrijeme – četiri-pet mjeseci, rekao je. 

Dodao je i kako se čini da su najzaštićeniji oni koji su cijepljeni tri puta, a pri tome još i inficirani s nekom omikron podvarijantom.

– O težini bolesti je rano govoriti, naglasio je.

Osvrnuo se i na povećan broj oboljelih od rotavirusa i hepatitisa A. 

– Mi više od dvije godine nismo dolazili u kontakt s mnogim od tih patogena jer protuepidemijske mjere koje su nas štitile od koronavirusa, štitile su nas i od tih patogena. I zbog gubitka te imunosti pojavit će se određene bolesti izazvane tim patogenima, rekao je. 

– Mi nismo prskali ulice s dezinficijensima, ali su se široko koristili u našim institucijama. Koristile su se i druge protuepidemijske mjere, što je smanjivalo kontakt sa određenim patogenima iz prirode. Pored toga često su se koristili, pa i prekomjerno, antibiotici koji su mogli utjecati na sastav naše crijevne flore koja je važna u modeliranju ispravnog imuno reagiranja, rekao je Trobonjača. 

Na pitanje kako ojačati imunitet, rekao je kako su to pravilna ishrana, dobar san i tjelovježba, a savjetovao je uzimanje vitamina D, pogotovo tijekom zimskih mjeseci.