Zlokobna najava: Ruski vojnici koji idu na front moći će besplatno zamrznuti spermu

Zlokobna najava: Ruski vojnici koji idu na front moći će besplatno zamrznuti spermu

Ruski vojnici pozvani da se bore u Ukrajini imat će priliku besplatno pohraniti zamrznutu spermu u kriobanci, poručio je vodeći ruski odvjetnik.

Čelnik Ruske unije odvjetnika Igor Trunov rekao je državnoj novinskoj agenciji Tass da je ministarstvo zdravstva odgovorilo na njegov apel za besplatnu kriobanku i promjene u obveznom medicinskom osiguranju, prenosi BBC.

Rusija je mobilizirala 300.000 rezervista nakon niza neuspjeha u Ukrajini. Rusi su tada masovno počeli odlaziti u klinike kako bi zamrznuli spremu, navodi se u izvješćima.

Ministarstvo zdravstva Rusije još se nije oglasilo o izjavama Trunova, koji je za TASS rekao da je “ministarstvo odredilo mogućnost financijske potpore iz federalnog proračuna za besplatno očuvanje i skladištenje zametnih stanica (spermija) za građane mobilizirane za sudjelovanje specijalnoj vojnoj operaciji (naziv koji Rusija koristi za rat u Ukrajini) u razdoblju od 2022. do 2024. godine”, javlja N1.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u rujnu djelomičnu mobilizaciju nakon velikih gubitaka u Ukrajini, a samo nekoliko dana nakon toga počela su pristizati izvješća o porastu broja muškaraca koji se obraćaju klinikama za liječenje neplodnosti kako bi zamrznuli svoju spermu i izradili dokumente koji daju pravo njihovim ženama da je koriste.

Andrej Ivanov iz gradske bolnice Mariinski rekao je da su se javili ljudi koji su se pripremali za mobilizaciju, kao i oni koji su planirali napustiti Rusiju.

Posljednjih tjedana, čini se da je početni porast muškaraca koji se obraćaju reproduktivnim klinikama smanjen.

Foto: Hina