“Znanstvena analiza” profesora Kurelića: Biden je škorpion, a oni pamte i ne praštaju

“Znanstvena analiza” profesora Kurelića: Biden je škorpion, a oni pamte i ne praštaju

Što za Hrvatsku znači pobjeda Trumpa, a što Bidena? Je li u Americi moguće nepriznavanje izbornih rezultata i građanski neredi? Hoće li konačnu odluku o predsjedniku najjače svjetske velesile donijeti Vrhovni sud? Tko će pomiriti duboko podijeljenu američku naciju?

Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova prije četiri godine rekao je da će tada Donald Trump pobijediti, međutim ovaj put kaže da se ne bi usudio prognozirati, ali ističe da je u ovom trenutku jasno da prednost ima Joe Biden i da će najvjerojatnije on postati sljedeći predsjenik SAD-a, javlja HRT.

Dodao je i kako ne očekuje nikakve velike nemire.

– Pravne akcije će sigurno biti, ali to je dio demokratske procedure. SAD je podijeljena na 50 država i svaka ima svoje specifičnosti i izborna pravila. Bitno je da se ta pravila poštuju, a u ta pravila ulazi i pravilo suda da provjeri je li se bilo  sve u skladu s procedurom, rekao je.

Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, također kaže kako za sada izgleda da Biden dobiva.

– Ako bude kako stvari trenutno stoje Biden ima 270 glasova, a Trump 268 to bi bila jedna od najtjesnijih pobjeda u povijesti SAD-a.

Poprilično je iznenadila “znanstvena analiza” profesora Kurelića koji je  komentirao preuranjenu čestitku koju je slovenski premijer Janez Janša poslao Donaldu Trumpu.  Istaknuo je da je  to bio veliki gaf koji će Biden zapamtiti jer je on po horoskopskom znaku škorpion, a oni dugo pamte i ne opraštaju.

Đana Luša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, pokušala je objasniti elektorski sustav.

– Radi se o specifičnom izbornom sustavu koji izaziva brojne kontroverze jer mnogi smatraju da taj sustav ne reflektira želju ili volju američkog naroda, rekla je. Ukupno je riječ o 538 elektorskih glasova, a za pobjedu treba 270 glasova. Postoji mogućnost da kandidati budu izjednačeni. Postoji mogućnost da neki elektori ne glasaju kako bi trebali, a imamo i situacija ako su izjednačeni da tada presuđuje Kongres, rekla je.

Na pitanje zašto se glasa u utorak, Jakov Žižić, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta rekao je da je to još od vremena farmerske Amerike.

Istaknuo je i da u slučaju da pobijedi Biden, on bi bio drugi katolik predsjednik SAD-a.

Tvrtko Jakovina, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je kako se nada da će pobjediti Biden.

– Ono što bi on mogao pokušati napraviti i vratiti korisnije je i bolje za svijet i za Hrvatsku, ali i za SAD. Četiri godine Trumpa ostavilo je posljedice s kojima će američko društvo morati živjeti jer podjele koje su bile izoštrene ne mogu se zaboravit s eventuralnim rješenjem za nekoliko sati.