Znanstvenik Gordan Lauc otkrio zašto preboljeli mogu biti mirni: Evo kome prijeti opasnost

Znanstvenik Gordan Lauc otkrio zašto   preboljeli mogu biti mirni: Evo kome prijeti opasnost

Znanstvenik Gordan Lauc analizirao je situaciju u Hrvatskoj kada je riječ o pandemiji korone. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Večernji list kroz pero Zorana Vitasa donosi rezultate velike studije iz UK koja pokazuje da delta varijanta donosi veći rizik hospitalizacije, što potencijalno znači i veće opterećenje zdravstvenog sustava.

S 50% cijepljenih i oko 50% oporavljenih odraslih Hrvatska u ovom valu sigurno nije značajnije ugrožena, no kako imunitet nakon cijepljenja razmjerno brzo opada kod dijela ljudi, oni koji su cijepljeni među prvima možda bi trebali provjeriti razinu protutijela kako ne bi imali lažni osjećaj sigurnosti.

Oni koji su preboljeli prema svim do sada dostupnim informacijama mogu biti više manje mirni da se neće opet razboljeti.U ovoj situaciji bilo kakve mjere (masovna testiranja, covid potvrde, maske i sl.) na razini državi više nemaju nikakvog smisla, a zapravo čak i štete jer usporavaju širenje virusa, a širenje virusa među oporavljenima i cijepljenima samo obnavlja imunitet i produljuje period zaštite uz vrlo blage simptome.

Manji dio ljudi kojima prijeti teški oblik bolesti (prvenstveno stariji od 60 i mlađi s prekomjernom tjelesnom težinom) nije niti prebiolio, niti se cijepio i njima prijeti teži oblik bolesti. Bilo bi mudro da se cijepe i umanje rizik, no to treba biti njihova osobna odluka.

Osobno mislim da bi bilo mudro cijepiti se, jer kontakt s virusom nitko od nas neće izbjeći, a živi virus je puno, puno opasniji od cjepiva. I mlađi se naravno mogu cijepiti, no kod njih je rizik teškog oblika bolesti mali, tako da ih ne treba osuđivati ukoliko to iz nekog razloga ne žele učiniti”, ističe Lauc.

Facebook Comments