Zoran Milanović otvoreno progovorio o tome u kakvim je odnosim s Kovačevićem i Janafom: Napao je i misterioznog “glasnogovornika HDZ-a”

Zoran Milanović otvoreno  progovorio o tome u kakvim je odnosim s Kovačevićem i Janafom: Napao je i misterioznog “glasnogovornika HDZ-a”

Predsjednik Zoran Milanović boravio je na 100. obljetnici Proštinske bune u Marčani, kojom prilikom je dao i izjavu medijima.

Reformu zdravstva treba napraviti tamo gdje smo mi stali, a to je minimalan dug države prema veledrogerijama. Obveze treba izvršavati, a ne govoriti tko ih ima puno, a tko malo. Ne treba stvarati poslovni odnos ako ne možeš izvršavati obveze. To su visoki troškovi, ja točno mogu reći što sam preuzeo kao premijer, što smo zatekli i što smo ostavili u neusporedivo težim financijskim uvjetima, kad je kamata bila 7-8 posto, a sada je skoro nikakva. Državi bi ovaj problem trebalo biti lako riješiti, rekao je Milanović.

Govorio je i o Janafu, kazavši da se pokušava napraviti teza da on ima nešto s Janafom i Draganom Kovačevićem, a da je HDZ-ovac autor svega toga.

Te teze pušta glasnogovornik HDZ-a, koji je čovjek koji je za vrijeme rata huškao na Srbe u Hrvatskoj. Taj čovjek je i dalje glasnogovornik HDZ-a. Neću spomenuti njegovo ime, ali o njemu je pisao službeni glasnik Srpskog narodnog vijeća Novosti, pa neka Pupovac i Plenković vide što s njim. Takvim ljudima nema mjesta u političkim strankama, a pogotovo ne u stranci takozvanog desnog centra, što je HDZ. On je mrzitelj svega što je hrvatsko, to je autor tih svinjarija, rekao je Milanović.

– Neke reference su postojale, vi znate da mi je bio i protivnik na izborima u SDP-u… Započeo je taj posao, rezultati u Janafu su uvijek dobri, pitanje je kako se tim novcem upravlja. Bio je jedan sukob između nas kad nije dopustio inspekciji Ministarstva financija da uđe u kompaniju. Skoro je ovoliko falilo da ga najurim, ali nisam, a kasnije sam izgubio interes jer su rezultati bili dobri, rekao je Milanović.

Zatim je iznio svoj pogled na kronologiju događaja u Janafu.

– Odlazim krajem siječnja 2016. s mjesta premijera, odlaze svi, ali jedan čovjek nije maknut, nije ga maknuo Karamarko, ovo ne govorim u prilog za ili protiv njegove odgovornosti, ali on, Dragan Kovačević, ostaje. Karamarko zatim odlazi nakon što mu Plenković zabija nož u potkoljenicu, ali Kovačević je i dalje tamo, iako HNS nije u Vladi. Pitanje je uopće koliko je Kovačević imao veze s HNS-om… Dakle, Plenkovićevim dolaskom svi su dobili cipelu, uskoro je dobio nogu i najbolji menadžer Krešimir Kučko, zapravo sam je otišao iz Croatia Airlinesa u Gulf Air, podsjetio je Milanović.

– Nakon toga, prolaze mjeseci, a Kovačević je dobio još jedan mandat, ne od mene. Dolazi do koalicije žetona, HNS se pridružuje HDZ-u, Kovačević je ponovno netaknut. Sad bi se očekivalo da je HNS možda to traži za sebe, ali sve ostaje isto. A onda mu Plenković produžuje mandat, mada 1001 posto kao premijer zna da je na mjerama mjesecima, i onda privođenje, uhićenje, jedna pa druga istraga. Kakve to veze ima sa mnom? Iznenadili biste se kolike ljude poznajem, a kolike ne poznajem, a ljudi misle da ih poznajem. Ali to je na huškaču i šovinistu da pojasni svom šefu, rekao je predsjednik Republike.

Zatim je ustvrdio da je, između ostalog, Kovačević na čelu Janafa ostao i zahvaljujući svojem prijateljstvu s Vladimirom Veselicom, sinom kuma Milanovićeva oca.

– Gospodin Kovačević je Veselicu, nadam se da mi on to neće zamjeriti jer to su javne činjenice… Veselica je išao u razred s Andrejom Plenkovićem. Koliko se Plenković družio s nećacima robijaša, to ostaje da se utvrdi, ali to je dokaz da Plenković ipak nije radio za KOS, nego za hrvatsku stvar, rekao je Milanović napominjući da je spomenuti Veselica nećak Marka Veselice.

– Ono što se zna je da je Veselica blizak s Kovačevićem, on ga je kao rođenog brata vukao za sobom od Hagene, kasnije je radio u jednoj banci koja je u međuvremenu propala, a onda dolazi na visoko mjesto u Janafu, to nisam ni znao dok sam bio premijer, dakle to je prijateljski odnos, ustvrdio je Milanović.

– Dolaskom Plenkovića na čelo Vlade, Veselica avansira na mjesto člana Uprave Janafa. U Upravi nema puno ljudi, to su Kovačević, Veselica i nećak Ankice Tuđman… Ispričavam se na dijeljenju lekcija, ali to su sve činjenice koje golicaju barem malo novinarsku maštu, rekao je Milanović ponavljajući da on s Janafom nema nikakve veze i tvrdeći da su za tu kompaniju apetiti “ogromni” te da se “vode takve makljaže” da je to tema za ozbiljno novinarstvo.

“Kakve veze ja imam s tim?”, upitao je.

Govorio je i o ministru zdravstva Viliju Berošu. “Gospodin Beroš očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i baci kao ručnik sa strane. Žao mi je, jer je ušao u to sve možda i previše entuzijastično, ali nije znao s kime ima posla”, rekao je Milanović.

Non-paper o raspodjeli Bosne i Hercegovine nazvao je “big shit”. “Nema govora o podjeli Bosne i Hercegovine, to ne dolazi u obzir. To je neozbiljna i opasna teza”, rekao je Milanović, dodavši da njega zanima poštivanje prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, a koje je zajamčeno Daytonskim sporazumom.

“Taj non-paper je jedan big shit. Ja bih se tome smijao čak i da dolazi iz Berlina, a ne odakle već da je došlo”, rekao je Milanović.

Foto: Hina