Zoran Milanović se obrušio na Kolindu, Plenkovića i Krstičevića: Tvrdi da nije politička hijena

Zoran Milanović se obrušio na Kolindu, Plenkovića i Krstičevića: Tvrdi da nije politička hijena

Predsjednički kandidat Zoran Milanović danas je Državnom izbornm povjerenstvu predao potpise za predsjedničku utrku. Nakon toga je dao izjavu novinarima.

Komentirao je ankete prema kojima mu pada podrška birača.

“To je jedna televizija, ne znam što da vam kažem. Prema drugima mi raste. Teško je tu išta komentirati. Teško je raditi ankete. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u državama koje imaju neograničene resurse se događaju greške. I na zadnjim izborima za EU parlament bilo je promašeno, tako da ne znam – nekakvi trendovi su meni očiti. Borit ću se i vjerujem pobijediti.”

Kazao je i kako se solidarizirao sa štrajkom.

“U tome se HDZ i mi razlikujemo. Šator prije pet godina bio je jedna patogena društvena pojava za koju mi dan danas nije jasno čemu je stremila osim rušenju vlasti. Ja sam htio udovoljiti nekim zahtjevima, koji na kraju krajeva ni financijski nisu mogli biti veliki.”

“U tome su sudjelovali Plenković i Grabar-Kitarović. Ovisno o tome koje im institucije trebaju, tako se ponašaju. A ja se s ovim prosvjedima mogu solidarizirati i to jesam. Ali ništa više od toga. Nisam politička hijena.”

“Smatram da se ovo moglo izbjeći i da je amaterizam prvenstveno predsjednika Vlade doveo do potpuno nepotrebnog ekscesa koji će ga skupo koštati,” dodao je Milanović.

Rekao je i kako se ova situacija mogla izbjeći.

“Razgovorom i pristajanjem na određenja traženja sindikata koja su realna, jer kada se premijer hvali i hvasta da je proračun sjajan i da ima puno novaca, normalno je da oni koji rade očekuju nešto za sebe. Onda ih oni idu ponižavati. Bolje bi bilo da je rekao da je proračun u problemima.”

Osvrnuo se na vođenje kampanje na društvenim mrežama, tj. prednosti i nedostatke toga.

“Kampanja na društvenim mrežama je važna jer uspijevate doprijeti do velikog broja ljudi, a ne treba puno novaca. Jer u tome se ne treba nadmetati s kartelom, s HDZ-om. I to je dobro, to je s jedne strane demokratično, s druge strane, Facebook je vrlo često i platforma za širenje mrženje i panike.”

Osvrnuo se i na današnju konferenciju za novinare o stanju u Hrvatskom zrakoplovstvu koju je održao načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov oko skandala sa švercerom oružja u Zemuniku.

“Današnja tiskovna konfernecija načelnika glavnog stožera koji je nakon nekoliko dana gurnut pred novinare da objasni ono što su trebali objasniti Grabar-Kitarović i Krstičević. Što se zataškivalo dva mjeseca. Što je to? Sada žrtvuju vojnike. Neki tu su, očito, odgovorni.”

“Zašto su trebala dva mjeseca prije nego što je novinarka iskopala tu priču, da sada slušamo laži na televiziji o tome kako vojska nije davala informaciju u javnost, zato što je to morala civilna policija. Pa nisam primijetio da je to modus operandi policije u drugim slučajevima. Dakle, prijevara, nepoštenje, laž. To je sve isti kartel.”

“Pitajte Krstičevića je li trebao dati ostavku. Dakle, ja sam njega štedio zadnijh godina. Imam nekakvo razumijevanje za ljude koji su se izlagali u ratu. Nekakvo, ne bezgranično i oni podliježu građanskim i civilnim pravilima. Ali kada netko sustavno nije u stanju stati u zaštitu svojih suboraca. Što će mi presica u kojoj govori Mirko Šundov i preznojava se? Ti ljudi su referiali ministru i predsjednici prije dva mjeseca.”

“Novinari, u ovom slučaju jedna novinarka je odradila posao i istog trena idu smjene. To je obrazac ponašanja Donalda Trumpa,” dodao je.

“Ovdje na djelu, mjesec dana prije izbora vidimo kako predsjednica i njen tim te ministar obrane zataškavaju jedan skandal za koji su mogli naći opravdanje da su to prije dva mjeseca raščistili. To je kukavičluk i nepoštenje i štetno za sustav,” kazao je.

Foto: Admir Buljubašić/Hina