Zovko kritizira Plenkovića i HDZ: Sramotan i opasan napad na medije

Zovko kritizira Plenkovića i HDZ:  Sramotan i opasan napad na medije

Nakon objave N1 Televizije da je Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na online-sjednici održanoj u ponedjeljak, 11. siječnja, optužilo medije za urotu s oporbom protiv Vlade, a vodstvo HDZ-a nije izrijekom demantiralo te optužbe, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava na još jedan u nizu napada vladajućih na novinarke i novinare i Ustavom zajamčeno pravo na slobodu izvještavanja.

Vladajući su nam, ni manje ni više, poručili kako se dio medija udružio s lijevom opozicijom te dijelom s radikalnom desnicom u tvrdnjama da je država loše reagirala u kriznoj situaciji nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i to sve kako bi naštetili Vladi i HDZ-u.

Nevjerojatne optužbe u maniri “država, to sam ja” iznio je i Vladimir Šeks tezom kako mediji udruženi s ljevicom pokušavaju “promijeniti ishod rezultata parlamentarnih izbora” pa je u sve to ugurao i kriminalizaciju hrvatske državnosti, HDZ i Franju Tuđmana. Vrhunac optužbi, kako su prenijeli mediji, stigao je od potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, koja je na istoj sjednici ustvrdila kako mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi iz toga što Banovinu zovu Banijom.

Ovim su optužbama prethodili i napadi predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića na novinare i medije s tezom da su kritike na račun vlasti o organizaciji pomoći područjima pogođenima potresima pokušaj demontaže države. Svojedobno je isti premijer optužio novinare za vođenje hibridnog rata.

HND neće nikome odreći pravo na kritiku, ali ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna i govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo.

Isto tako, poručujemo da mi nismo ničije blago, kako to tvrdi ministar Tomislav Ćorić. Mediji su izvještavanjem o razornom potresu i njegovim posljedicama pokazali iznimnu profesionalnost i u mnogim situacijama reagirali brže od institucija senzibilizirajući svojim radom javnost za još veći odaziv u pomoći stanovnicima stradalih područja. Stoga je naša poruka premijeru Plenkoviću i vladajućima da počnu raditi svoj posao, a novinare neka puste da rade svoj.

HND će o ovom skandaloznom napadu izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale inozemne partnere.