ZULIMOV ZULUM I HARAČ: Sve na račun poreznih obveznika, čak i stranačke proslave HDZ-a

ZULIMOV ZULUM I HARAČ: Sve na račun poreznih obveznika, čak i stranačke proslave HDZ-a

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg HDZ-ovog načelnika Donjeg Segeta i saborskog zastupnika Vinka Zulima. Tereta ga za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Danas su objavili sve detalje dosadašnjeg tijeka istrage, ne navodeći identitet osumnjičenog, javlja Novi list.

“Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstavima Općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima Općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća Općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune Općini.

Pritom je okrivljenik na predmetnim računima vlastoručno pisao obrazloženje troškova neistinito navodeći svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene, na način da je navodio da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zatim je potpisom odobravao njihovu isplatu.

Također je nalagao da Općina ispostavlja narudžbenice za konzumaciju hrane i pića na ručkovima i večerama na koje su prema njegovom nalogu pozivani vijećnici Općinskog vijeća isključivo iz redova vladajuće stranke u Općini, kao i pojedini djelatnici Općine, koje narudžbenice je ovjeravao svojim potpisom te je nalagao njihovo plaćanje, iako nije bilo nikakve osnove da Općina plaća navedene troškove.

Osim navedenog okrivljenik je naložio i da se iz proračuna Općine podmire troškovi proslave postignutih izbornih rezultata na lokalnim izborima.

Na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i računa, sukladno nalogu okrivljenika, ovlašteni djelatnici Općine obavljali su isplate, a plaćanjem troškova koji nisu nastali u službene svrhe okrivljenik je oštetio Općinu za ukupno najmanje 425.665,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika”, stoji u priopćenju USKOK-a.