Župan ima velike ambicije: Koliko će ga stajati korupcijska afera gradonačelnika koji je izabran na njegovoj listi?

Župan ima velike ambicije: Koliko će ga stajati korupcijska afera gradonačelnika koji je izabran na njegovoj listi?

Hrvatska bi uskoro mogla dobiti novu političku stranku, zasad nepoznatog imena. Šibensko-kninski župan Marko Jelić nastoji okupiti istomišljenike, kako bi sastavili liste u što više izbornih jedinica. Borba protiv korupcije – glavni im je cilj, a na sljedećim parlamentarnim izborima žele postati dio vladajuće većine.

Porazio je HDZ-ove “teškaše”: 2017. kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac, a na prošlim lokalnim izborima i “vječnog” župana Gorana Pauka.

Marko Jelić postao je prvi gradonačelnik Knina koji nije iz redova HDZ-a, a zatim i šibensko-kninski župan. Planira okršaj s vladajućima i na parlamentarnim izborima.

– S ovog položaja lokalnog i regionalnog vidite niz prepreka koje vam se rađaju na državnoj razini, a u biti mahom zbog toga što ne pripadate toj strukturi stranačkog klijentelizma. Imaju prednost oni koji su u boljem političkom odnosu s vladajućom državnom strukturom, ustvrdio je Jelić. 

Političke istomišljenike pronalazi u udruzi nezavisnih čelnika lokalne samouprave. Planiraju složiti svoje liste u svim izbornim jedinicama.

– Naravno da želimo sudjelovati u vlasti budući da stranka nije osnovana da budemo puki interni dizaći ruku u Saboru, poručio je Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca., prenosi HRT.

Znaju i koga žele kao saveznike – u nacionalnoj borbi protiv korupcije i za bolje društvo.

– Sa strankama sa centra lijevim i desnim, ali odbacujemo suradnju sa onom krajnjom lijevicom i krajnjom desnicom, dodaje Aladić. 

Jelić uz buduću stranku spominje zvučna imena iz redova nezavisnih – poput Damira Vanđelića i Filipa Zoričića. No prvi čovjek Pule poručuje – zasad ga zanima samo njegov grad.

– Ja ne razmišljam još o parlamentarnim izborima. Izbori su za više od godinu dana i ja u tom kontekstu niti razgovaram, niti se uključujem niti u jednu stranku. Drago mi je da su me komunicirali. Očito im se sviđa način rada, transparentnosti i otvorenosti, kže Zorčić. 

Novom projektu trećeg političkog puta na ruku ide podatak o više od 15 posto neodlučnih birača. Ali i izborni zakon.

– Definitivno da, pogotovo s obzirom na sadašnji relativno lokalan sastav izbornih jedinica, da oni imaju šanse jer su sve liste zapravo lokalno jako prisutne i u takvom kontekstu imaju dosta šanse, ističe Sven Marcelić, sociolog i politički komentator. Političku slabost, nakon eventualnoh izbornog uspjeha, Marcelić vidi u heterogenosti takvih lista.

A šibensko-kninski župan Jelić trenutačno muku muči upravo s članovima šarolike vladajuće koalicije u županijskoj Skupštini. I s teretom korupcijske afere murterskog načelnika – s njegove izborne liste.

Foto: Hina