Nema hrabrosti raskinuti koaliciju s HNS-om: Plenković je sve podredio ambiciji da predsjeda Europskom unijom?

Nema hrabrosti raskinuti koaliciju s HNS-om: Plenković je sve podredio ambiciji da predsjeda Europskom unijom?

Hoće li HDZ nakon Lovre Kuščevića reći zbogom i HNS-u? Teško, koliko god to mnogi HDZ-ovci priželjkivali i bili ljutiti na svog koalicijskog partnera.

– Ponijeli su se nekorektno, ali i Plenković se doveo u situaciju da bira ili Kuščević ili novi izbori. Teško se može bilo što ponovno presložiti – rekao nam je jedan HDZ-ovac.

HNS u Saboru ima 4 zastupnika, ali im klub čini njih šest jer treba dodati dva bivša SDP-ovca, Tomislava Sauchu i Maria Habeka. Uz njih je inače tijesno vezan i SDSS sa tri zastupnika, a s njima ostalih pet manjinskih zastupnika. HNS je tražio odlazak Kuščevića i to su jako zamjerili oni koji podupiru Plenkovića.

Najvjerojatnija opcija je da će Plenković nakon odlaska Kuščevića odabrati opciju stabilnosti. Uz oštre poruke manjem partneru da ne prihvaća njihovo ponašanje i da se to više ne bi smjelo ponoviti. I tako bi moglo završiti: HNS zadovoljan jer su svojim biračima pokazali da su spremni smijeniti ministra za kojeg smatraju da je uhvaćen s prstima u pekmezu, pišu 24sata.

HDZ će pokazati svojim biračima da kao ne pristaje na ultimatume HNS-a i dati im jezikovu juhu. Ali će koalicijski brak još potrajati.

Plenković je  postao talac svoje ambicije da  predsjedava  Europskom unijom u prvih šest mjesec slijedeće godine.  A da bi to i ostvario, mora  pod svaku cijenu sačuvati većinu. HNS  to  zna  i zato je mogao biti ovako  agresivan  u traženju ostavke Lovre Kuščevića.

Foto: Hina

Facebook Comments