Italija ide na izbore: Salviniju porasla popularnost jer je žestoki protivnik ilegalnih migracija

Italija ide na izbore: Salviniju porasla popularnost jer je žestoki protivnik ilegalnih migracija

“Napravili smo iskrenu i hrabru odluku. Mogli smo biti na miru i grijati stolice. Nisam rođen da grijem stolice. Pitam Talijane da mi daju sve ovlasti da mogu učiniti ono što sam obećao da ću učiniti” rekao je Matteo Salvini, nakon višemjesečnih trzavica u vladajućoj koaliciji između njegove antiimigrantske Lige i protuestablišmentskog Pokreta pet zvjezdica, piše La Repubblica.

Vođa talijanske vladajuće stranke Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini optužio je koalicijskog partnera Luigia Di Maia da je pokušao formirati većinu s ljevičarskom Demokratskom strankom bivšeg premijera Mattea Renzija.

Zato je pokrenuo glasanje o podršci premijera Giuseppea Contea, kojeg su postavili Liga i Pokret pet zvjezdica. Rušenjem vlade otvara se put prema novim izborima, na kojim Liga ima odlične izglede.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio rekao je u četvrtak da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora, prenosi N1.

“Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo”, rekao je.

Di Maio (u sredini) s Ivanom Viliborom Sinčićem iz Živog zida uoči razgovora o suradnji u Europskom parlamentu. Foto: Alessandro di Meo/Epa

Napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze s Francuskom.

Vođa opozicijske Demokratske stranke Nicola Zingaretti odbacuje optužbe o pokušaju formiranja nove vlade s Pokretom pet zvjezdica, i pozdravlja nove izbore. Po svemu sudeći,

Pokret pet zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka po anketama ima dvostruko veću potporu birača. Zato mnogi špekuliraju da Liga želi iskoristiti prednost.

Liga je prednost ostvarila zahvaljujući čvrstom stavu protiv ilegalnih migracija. Italija se suočava s migrantskom krizom od kad iz Libije, preko Sredozemnog mora, u Italiju dolaze migranti iz Srednje Afrike. Ligin predsjednik Matteo Salvini više puta nije htio prihvatiti brodove  organizacija koje su spašavale migrante, a koje on optužuje za pomaganje krijumčarima ljudi.

Liga, nekada Sjeverna liga, osnovana je kao regionalistička stranka koja je zastupala odcjepljenje sjeverne Italije od ostatka zemlje. Aktualni predsjednik Matteo Salvini se odmaknuo od regionalističkih tema i okrenuo se masovnim migracijama, zbog čega je Liga dobila izbore i zbog čega je aktualno najjača stranka u Italiji.

Prema ovotjednim anketama Liga bi dobila 38% podrške građana, daleko više od ostalih stranaka. U koaliciji s jednom od desnih stranaka Liga bi osvojila većinu u oba doma talijanskog parlamenta.

Foto: Alberto Colusso/Epa

Facebook Comments