Samoorganizirane skupine čuvaju slovensku granicu: Migrantima poručuju da nisu dobrodošli

Samoorganizirane skupine čuvaju slovensku granicu: Migrantima poručuju da nisu dobrodošli

U Sloveniji su se pojavile samoorganizirane skupine koje pokušavaju spriječiti ulazak ilegalnih migranata. Blaž Zidar svakoga dana uz žičanu ogradu hoda i po 10-ak kilometara. Osim što je granica mjestimice propusna, policija na ilegalne prelaske žmiri, tvrdi  ovaj slovenski branitelj,

“Čujte ljudi rade i nemaju toliko vremena hodati, ja sam u mirovini pa mogu”, kaže nam Zidar.

Tvrdi da ne nosi oružuje, iako kaže s migrantima bi se fizički obračunao u slučaju napada. Jedan od susreta ovako opisuje:

“Mi smo se vidjeli i onda šta sam napravio neka ostane među nama.” Što ste napravili, jeste li ga ozlijedili? “Pa ne, ja sam ga odvratio.” Kako? “Rekao sam mu da ovdje nije dobrodošao.”

Puno ozbljnije djeluje postrojavanje u Štajerskoj na granici s Austrijom. Skupina od 50-ak muškaraca koja se naziva Štajerska varda. Vodi ih politički marginalac Andrej Šiško, javlja N1.

Zbog lanjskog okupljanja Štajerske varde na kojem su neki nosili i air soft puške nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora iako se branio da je sve bila samo provokcija. A postrojavanja je bilo i ovoga vikenda. Tema migracija u slovenskom je društveno-političkom životu posebno bila naglašena za vrijeme prošlih parlamentarnih pa i nedavnih europskih izbora.

Foto: Screenshot

Facebook Comments