Ivkošić o položaju žena: Muškarci su bili “gazde”, ali su sa ženama dijelili sve radosti i nedaće

Ivkošić o položaju žena: Muškarci su bili “gazde”, ali su sa ženama dijelili sve radosti i nedaće

U svojoj kolumni za Večernji list Milan Ivkošić je upozorio na položaj žena u društvu, posebno kroz primjer onih koje trpe nasilje od svojih supružnika i starijih žena bez primanja.

Istaknuo je izjavu ministra rada Josipa Aladrovića da 55 tisuća hrvatskih građana starijih od 65 godina nema nikakvih primanja. 95 posto od tih 55 tisuća starijih osoba su žene.

S druge strane premijer Plenković je, primjećuje Ivkošić, poslao poruku ohrabrenja žrtvama da prijave svaki oblik nasilja.

“Nasilje i starost bez ijedne kune poražavajuća su slika društva koje je zaboravilo roditeljice, majke, bake, sestre, ljubavne zanose, sretna vjenčanja, radosti rođenja, krštenja, polaske u školu i odrastanja djece” smatra Ivkošić.

Ivkošić je posebno spomenuo tradicionalne obiteljske odnose, utvrdivši da oni nikako ne mogu biti objašnjenje i opravdanje nasilja u obitelji.

“Takvi nasilnici misle da su oni vlasnici svojih žena krivotvoreći zapravo tradicijske vrijednosti u kojima su, istina, muškarci bili “gazde” ali su znali poštovati žene i s njima su u braku dijelili sve radosti i nedaće.

Ostalo mi je u pamćenju da su, dok sam bio dijete, muškarci dojmljivije nego danas svoju ženu zvali ‘moja Mara’, ‘moja Iva’, ‘moja Manda’…, a žene svoje muževe ‘moj Ante’, ‘moj Marko’, ‘moj Stipe’… U tom ‘moja’ i ‘moj’ bilo je istinske ljubavi i privrženosti. I ne znam je li igdje kao u tim patrijarhalnim, seoskim sredinama nasilnik koji je tukao svoju ženu bio tako omražen.

Kad god bi u selu u nekom društvu bio spomenut, kao da je netko u društvo bacio nešto ružno. Ljudi su ga na ulici hladno pozdravljali, i ako bi se s njim zaustavili, jedva su čekali da ga se oslobode.

Sankcije protiv nasilnika, pomoć žrtvama, stvaranje društvenog ozračja koje bi nasilje smanjilo – sve je to poželjno”, zaključio je Ivkošić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments