Ona je nedorasla: I Čačić podcjenjivački govori o predsjednici Kolindi

Ona je nedorasla: I Čačić podcjenjivački govori o predsjednici Kolindi

Župan Varaždinske županije i predsjednik Reformista Radimir Čačić za N1 je komentirao je najave premijera Plenković da će se možda odustati od smanjenja osnovne stope PDV-a, dug bolnica prema veledrogerijama, kao i aktualne predsjedničke kandidate.

Na samom početku osvrnuo se na javnu raspravu o novom krugu poreznih reformi.

“Rekao bih da je jedna od dobrih osobina ove Vlade, uz onu koja nije tako dobro, a o tome je HNS nešto progovorio, a to je da je premijer statičan jest to što ova Vlada pokušava čuti. Ne donose se često odluke, puno šteta bilježimo zbog toga jer ne donosimo odluke. Vlada je u nekoliko navrata do sada dokazala da je u stanju čuti neke poruke, to je novost u Hrvatskoj”, kazao je Čačić.

“Ova Vlada ipak otvara neke rasprave, pokušava čuti i neke druge ljude i to je dovelo do nekih dobrih pomaka”, dodaje.

Čačić je kazao kako je svakakvih predizbornih obećanja HDZ-a bilo. “Jedno od tih je bilo da će se potpuno eliminirati politički utjecaj u javnim tvrtkama, a što se dogodilo – ništa. Od brojnih obećanja se nije dogodilo skoro ništa”, rekao je.

Komentirao je i rast plaća u Hrvatskoj. “Naravno da ljudi očekuju veće i plaće i naravno da imaju pravo da očekuju veće plaće. Vlada nije zaslužna za rast, europsko gospodarstvo je raslo i mi rastemo zajedno s tim. Vlada s time nema ništa. Mi rastemo, ali rastemo sporije od drugih. Međutim, ne može se raditi na način da se stvari rješavaju točkasto. Trebate stavljati teret tamo gdje vidite gdje se stvari ne kreću, a to nije turizam. Vlada je počela slušati, dobro je da se ne ide s PDV-om”, ističe Čačić.

“Treba racionalizirati sustav i platiti ljude bitno bolje”, naglašava.

Upitan o dugu bolnica prema veledrogerijama i Kujundžićevom prijedlogu da dio troškova snose županije, Čačić je rekao: “Rezerve u zdravstvenom sustavu su ogromne i dolazi Kujundžić i govori stvari koje su nevjerojatne. Ukupni budžeti svih županija u Hrvatskoj su pola od trenutačnog duga prema veledrogerijama. Sustav treba sanirati, ali to je zadatak Vlade. Ni na što župani ne utječu, a onda se zove župane da pokrivaju dugove bolnica”.

“Od 100 posto poreznih prihoda, 90 posto ostaje Vladi u Zagreb, 5 posto ostaje Gradu Zagrebu, a sve ostale jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju samo 5 posto poreznih prihoda”, ističe Čačić.

Čačić je kazao kako nije u redu da se uzima od gradova i županija kako bi se pomoglo mladima, a to je jedna od devet izmjena koja se planira 4. krugom porezne reforme.

Na pitanje o Matiji Posavcu i njegovom izlasku iz HNS-a, Čačić smatra kako je potpuno jasno da Posavec već dugo vremena nije imao tamo što tražiti. “On je jedini koji je toj stranci donosio glasove, a nije živio kao parazit na njoj.

Kratko se osvrnuo i na predstojeću kampanju za predsjedničke izbore.

“Mi smo podržali Zorana Milanovića prije nego što je on dao kandidaturu”, kaže Čačić.

“Bit će to ozbiljna borba. Imate predsjednicu za koju se nažalost pokazalo da je prazan skup. Ništa mi nismo vidjeli. Pokazalo se da je nedorasla”, rekao je zaključno.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments