Riječki vjeroučitelj koji je kritizirao Andreja Plenkovića: Zašto je smijenjen Marin Miletić?

Riječki vjeroučitelj koji je kritizirao Andreja Plenkovića: Zašto je smijenjen Marin Miletić?
Poznati riječki vjeroučitelj Marin Miletić premješten s mjesta vjeroučitelja u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci.
– Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru – navodi se u priopćenju Riječke nadbiskupije.

Tu informaciju potvrdila je za Index ravnateljica te gimnazije Đudite Franko koja je navela kako je on po odluci Katehetskog ureda premješten u drugu srednju školu.

Podsjećamo, Miletić je kao vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci radio više od 10 godina, a široj javnosti postao je poznat kad je na velikom prosvjedu učitelja i nastavnika održao žestok govor u kojem je osudio Vladu i premijera Andreja Plenkovića. Samo dan nakon prosvjeda o njegovom govoru se oglasila Riječka nadbiskupija, piše Večernji list.

Foto: N1

Facebook Comments