Plenković sklopio pakt s Olegom Butkovićem: Je li izgledan i dogovor s Milijanom Brkićem?

Plenković sklopio pakt s Olegom Butkovićem: Je li izgledan i dogovor s Milijanom Brkićem?

Stranački šef Andrej Plenković obilazi teren, pomalo dobiva i javnu podršku pojedinih HDZ-ovih dužnosnika, trojka Stier, Kovač i Penava (a trebali bi im se pridružiti još neki Plenkovićevi oponenti) na tragu su formiranja trojnog pakta te će na šefa HDZ-a udariti združeno, a oni koji se još nisu priklonili nijednom taboru razvijaju tezu kako bi Plenković mogao preživjeti izbore u HDZ-u te da je važniji cilj u Predsjedništvo stranke instalirati njegove oponente i na taj način ga “obuzdati” u HDZ-u.

Dakle, HDZ je zasad podijeljen na “plenkiste”, oporbenu trojku i neutralne, odnosno one koji još kalkuliraju.

Andreja Plenkovića zasad je javno podržala većina ministara u Vladi, a N1 neslužbeno doznaje da će ga u skoro vrijeme podržati i Oleg Butković, ministar prometa i potpredsjednik HDZ-a, koji se s Plenkovićem, odnosno smjerom vođenja HDZ-a, nije uvijek posve slagao. Butković se, neslužbeno doznaje N1, kani ponovno kandidirati za potpredsjednika HDZ-a.

Izvori bliski Butković kažu kako premijer Plenković zaslužuje povjerenje kako bi na skorim parlamentarnim izborima pokušao ponovno ostvariti (relativnu) pobjedu i sastaviti Vladu.

– Što će se dobiti time da se na stranačkim izborima smjenjuje predsjednika koji je aktualni premijer? To nije način, to bi značilo i pad HDZ-ove Vlade – napominju izvori iz kruga Olega Butkovića.

Butkovićeva podrška za Plenkovića bi bila značajna jer on ne spada u njegove miljenike, a na zadnjim je izborima u HDZ-u za poziciju potredsjednika Butković dobio najviše glasova stranačkih delegate.

Bit će zanimljivo vidjeti kome će se  prikloniti Milijan Brkić koji  je vrlo utjecajan u HDZ-ovoj  bazi. Iako je njegov odnos  s Plenkovićem pun uspona i padova, sada je ponovno u  uzlaznoj putanji.  Brkić  vrlo dobro zna da ne može  biti  predsjednik  stranke i da će  prije ili kasnije morati podržati nekog od izglednijih kandidata.  Stoga ne bi bilo preveliko iznenađenje da podrži Plenkoviće jer se uvjerio da ga  aktualni predsjednik treba za kontrolu teren i da  tako najmanje riskira.

Foto: Siniša Kalajdžija /Hina

Facebook Comments