O ovome se ne govori: Kako će velike farmaceutske korporacije profitirati zbog koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu

O ovome se ne govori: Kako će velike farmaceutske korporacije profitirati zbog koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić najavila je da će započeti klinička ispitivanja za novi lijek koji je za sada pokazao “idealne rezultate u liječenju koronavirusa”.

“Pratimo stanje bolesnika, svi su stabilno. Nema vijesti koje bismo trebali referirati. Treba izbjegavati veće skupove, najvažnija je prevencija. Moći cemo ući u kliničku studiju za novi lijek koji je pokazao idealne rezultate u liječenju koronavirusa. Taj je lijek ispitan kod bolesnika koji se liječe od ebole dok je za koronu još u ispitivanju, a rezultati studije bit će objavljeni krajem travnja. Svi su bolesnici dobro. Troje ima nešto teže simptome. Kontroliraju se i klinički i radiološki, još nitko od njih nije spreman napustiti bolnicu”, rekla je dr. Markotić za RTL.

Iako profesorica Markotić nije rekla o kojem je lijeku i proizvođaču riječ, doznajemo da će na kliničkom ispitivanju biti lijek velike američke biotehnološke kompanije Gilead Sciences – koja je poznata po proizvodnji lijekova protiv HIV virusa. U kliničko ispitivanje neće se ići odmah, za sada je samo pokrenuta procedura.

Zanimljivo je da je Europska agencija za lijekove (EMA) prije samo četiri mjeseca dala preporuku da cjepivo protiv virusa ebole – tvrtke Merck’s & Co, dobije dozvolu za prodaju, a što zapravo znači da bi se i taj lijek kao i spomenuti lijek kompanije Gilead, mogao koristiti u liječenju protiv koronavirusa.

Europska agencija za lijekove tada je u priopćenju navela da je njen odbor preporučio da se na području Europske unije uvjetno odobri puštanje u promet cjepiva pod nazivom Ervebo i to za osobe starije od 18 godina koje su izložene riziku od kontakta s virusom zairske ebole, javila je agencija Reuters.

Odmah nakon preporuke Europske agencije za lijekove, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je tu odluku te je najavila da će započeti s prekvalifikacijom cjepiva, čime će se dati jamstvo da je lijek potpuno siguran i efikasan.

Merck’s&Co je američka multinacionalna farmaceutska kompanija i jedna od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu. Kompanija je rangirana na 78. mjestu na listi  500 najvećih američkih korporacija prema ukupnom prihodu.

Ove dvije američke korporacije nisu jedine farmaceutske kompanije koje su krenule u utrku za otkriće cjepiva protiv koronavirusa, a zanimljiva je i veza između ebole i koronavirusa. Prije nekoliko godina izbila je velika epidemija ebole u Africi, a  sada je  koronavirus napao ostatak svijeta.

Ako se pokaže da cjepivo za ebolu pomaže i protiv koronavirusa, a sve je više ozbiljnih potvrda da stvari idu u tom smjeru, onda će velike farmaceutske tvrtke koje su razvile cjepivo za ebolu zapravo napraviti posao stoljeća. Države će početi masovno naručivati cjepiva, a zbog opće histerije nitko se neće usuditi upitati koliko to stoji i je li nam zaista sve to potrebno.

Foto: Mario Strmotić/Hina

 

Facebook Comments