Bošnjaković objasnio zašto neće biti zabranjen pozdrav Za dom spremni

Bošnjaković objasnio zašto neće biti zabranjen pozdrav Za dom spremni

Dobro je da je zakonska odredba o kriminaliziranju pozdrava ZDS napisana tako široko da ga se u jednom slučaju izvikivanje tog pozdrava može kazniti, a u drugome ne. Stav je to ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji je izrekao u velikom intervju za Točku na tjedan.

Komentirajući slučaj u kojem su djeca iz Srinjina izvikivala taj pozdrav nakon sportskog susreta sa svojim srpskim vršnjacima, Dražen Bošnjaković je objasnio kako smatra da u Hrvatskoj nije potrebno donositi zakon po uzoru na Austriju, kojim bi se precizno navelo koje simbole totalitarnih režima treba zabraniti.

“Mislim da mi imamo jedno kazneno djelo koje je dimenzionirano u Kaznenom zakonu koje obuhvaća sve ovakve situacije temeljem tog kaznenog djela moguće je ta djela procesuirati”, kazao je Bošnjaković.

OGLAS
Predsjednica

Upitan zašto je sudska praksa toliko različita, kazao je da su i situacije različite.

“S te strane mislim da takvo kazeneno djelo, koje je široko dimenzionirano, omogućava sudskoj praksi da vodi računa o svakom tom događaju koji ima svoje specifičnosti – je li to u okviru ili nije u okviru.”

Dodao je i da je to dobro.

“Mislim da je to dobro. Mislim da je ovo, u ovom trenutku u kojem se nalazimo i uvjetima u kojima jesmo, omogućava sucu da sagleda okolnosti i posebnosti svakog slučaja i da može djelovati na ovaj način.”

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments