Božinović upozorava na veliku opasnost: Bosna i Hercegovina je priznala da ne kontrolira svoje granice

Božinović upozorava na veliku opasnost: Bosna i Hercegovina je priznala da ne kontrolira svoje granice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za RTL je komentirao ulogu hrvatske policije u vojnoredarstvenoj akciji Oluja, ali i optužbe koje stižu na račun policije, posebno iz BiH. Rekao je da je jedina relevantna informacija da BiH ne kontrolira svoju granicu.

Božinović je rekao da je hrvatska policija imala veliku ulogu u Oluji. U vojnoredarstvenoj akciji sudjelovalo je više od tri tisuće policijskih službenika i pripadnika skupnih snaga Specijalnih jedinica policije. “Glavni smjer pripadnika hrvatske policije bio je onaj najzahtjevniji, iz smjera Velebita. U tom se pothvatu pokazala sva snaga i uvježbanost hrvatskih specijalaca”.

BiH ne kontrolira svoju granicu

U posljednje vrijeme svjedočimo brojnim optužbama na račun policije koje stižu iz Bosne i Hercegovine.

“Hrvatska policija radi u skladu sa zakonom, i nacionalnim zakonodavstvom i sa Schengenskim”, rekao je ministar.

“Što se tiče Bosne i Hercegovine, jedina relevantna izjava koju sam čuo u zadnje vrijeme jest izjava njihovog šefa granične policije koji je kazao da Bosna i Hercegovina praktički ne kontrolira ulazak na vlastiti teritorij.

Ako je netko mislio da će se riješiti ilegalnih migranata tako da će oni prolaziti kroz Hrvatsku, onda se prevario”, rekao je ministar Božinović.

Oluja međunarodno priznata

Na obilježavanje Oluje nedavno se osvrnuo i srpski predsjednik Aleksandar Vučić prozivajući hrvatske političare da odgovore na pitanje gdje je nestalo 400.000 Srba iz Hrvatske.

“Bilo bi dobro da ovi dani prođu bez takvih događaja, no te poruke traju već 24 godine, a u tom je razdoblju Hrvatska integrirala cijeli svoj teritorij, postala članicom NATO-a, Europske unije kojom predsjeda od 1. siječnja sljedeće godine. Oluja je međunarodno priznata kao legitimna operacija”. kaže Božinović.

Plenković preuzeo HDZ kada je bilo najteže

Ministar očekuje službenu najavu kandidature predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za obljetnicu Oluje ili dan poslije. Dodao je da rekonstrukcija vlade može samo koristiti predsjednici. Osvrnuo se i na kritike upućene Andreju Plenkoviću od strane potencijalnih protukandidata za čelno mjesto u HDZ-u.

“Andrej Plenković je preuzeo HDZ kad ga je bilo najteže preuzeti, kada je pao ispod 20 posto, kada je ostao veliki dug u blagajni HDZ-a. U ove sad već tri godine HDZ je pokazao snagu i sposobnost da se nosi s raznim pitanjima te smatram da imamo dobrog predsjednika i da će ostati tako”, zaključio je ministar.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments