Hrvat iz Pariza napao Macrona: Francuska vlast nije vodila brigu o katedrali

Hrvat iz Pariza napao Macrona: Francuska vlast nije vodila brigu o katedrali

Kristijan Radaković (37) Zagrepčanin je koji posljednjih 11 godina živi i radi u Parizu. U trenutku požara bio je na predavanju, udaljen oko dva kilometara od katedrale, a vijest ga je šokirala.

– Prvo sam pomislio da se radi o terorističkom napadu, s obzirom na to da nam je to već postala svakodnevica.

Ali, onda sam čitajući vidio o čemu se radi. Nažalost, moram reći da je to samo nebriga vlasti za kulturno dobro, koja se možda mogla izbjeći. Očito je da crkva nije imala dovoljno novaca za obnovu, a vlast nije bilo briga – kazao nam je Radaković.

Inače, Kristijan je prije 11 godina, kad je došao u Pariz, šest godina radio kao turistički vodič i u sklopu turističkog razgleda grada gotovo svakodnevno je vodio turiste upravo u katedralu Notre Dame. Kaže nam da je to najposjećenije mjesto u Parizu koje se ne plaća i godišnje ga posjeti 13 milijuna ljudi.

– To je nevjerojatno. Meni je posebno teško pala ova vijest, jer osim što sam svakodnevno ulazio u nju, do nedavno sam i živio u blizini. Prolazio sam uz nju svaki dan i sad je više nema. To je žalosno kako neke stvari uzimamo zdravo za gotovo – kazao nam je Kristijan.

Dodao je da je u gradu kolaps te da on večeras ne namjerava ići blizu katedrale jer kaže da je to sada gotovo nemoguće. – Grad je blokiran, požar će trajati cijelu noć. Ljudi su tužni i u nevjerici. Ne mogu doći k sebi, samo o tome pričaju, piše Jutarnji list.

Foto: Ian Langsdon/Hina

Facebook Comments