Mira Marković imala je veliki utjecaj na Miloševića: Naručila ubojstvo novinara Ćuruvije i političara Stambolića?

Mira Marković imala je veliki utjecaj na Miloševića: Naručila ubojstvo novinara Ćuruvije i političara Stambolića?

Mirjana Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića i  jugoslavenska političarka, umrla je u 77. godini života.

Markovićeva je rođena 10. listopada 1942. u Požarevcu, a studije sociologije pohađala je na Sveučilištu u Beogradu, gdje je i doktorirala. Široj javnosti poznata je po političkom angažmanu te je na političku javnu scenu ušla osnivanjem političke partije Jugoslavenska ljevica (JUL) čija je bila predsjednica.
Zbog svojih političkih aktivnosti i mnogobrojnih malverzacija, za njom je 2005. godine raspisana tjeralica nakon čega je pronašla azil u Rusiji koja je nije željela isporučiti srpskim vlastima.

U srpskoj i svjetskoj javnosti pisalo se da Markovićeva stoji iza brojnih malverzacija i ubojstava političkih neistomišljenika i novinara.
Još kao gimnazijalka pridružila se Savezu komunista, a 1994. godine osnovala JUL koji je narednih šest godina bio glavni koalicijski partner Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) njezina supruga Miloševića. S Miloševićem je imala dvoje djece, sina Marka i kći Mariju. Mira Marković je imala izuzetan utjecaj na Slobodana Miloševića i na njegovu politiku.
Protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su sudjelovali u švercu cigareta devedesetih godina. U spisima Tužiteljstva za organizirani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru carine bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

Iako službeno nije optužena da je sudjelovala u ubojstvu Slavka Ćuruvije, vlasnika “Dnevnog telegrafa”, ime Mire Marković se spominjalo u istrazi ovog zločina. Navodno, bila je ljutita na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada pa je u “Politici ekspres” naručila sramotni tekst “Ćuruvija dočekao bombe”. Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Mirjana Marković je u medijima neslužbeno spominjana i kao mogući nalogodavac ubojstva političara Ivana Stambolića.

Foto: YouTube

Facebook Comments