Strah u Gorskom kotaru: Migranti lutaju bez nadzora, uništavaju imovinu, a Božinović i Plenković šute

Strah u Gorskom kotaru: Migranti lutaju bez nadzora, uništavaju imovinu, a Božinović i Plenković šute

Migrantska kriza koja pogađa Gorski kotar prolazi ispod radara većine hrvatskih medija. Prije nekoliko dana mještani Begovog Razdolja, koje je do sada bilo poznato po niskim temperaturama i nadmorskoj visini, progovorili su o tome što im se u posljednjih mjesec dana događa gotovo svakodnevno. Problemi su kulminirali prošlog vikenda kada su se spustile temperature pa su migranti silom ulazili ne samo u prazne kuće i vikendice nego čak i u naseljene kuće u kojima žive uglavnom stariji ljudi.

Josip Brozović, načelnik općine Mrkopalj, u kojoj se nalazi i Begovo Razdolje, potvrdio je za Teleskop.hr da je stanje u njegovoj općini vrlo dramatično. Migranti svakodnevno borave na teritoriju općine i po njegovoj procjeni tjedno ih ilegalno prođe pedesetak. Sve to unosi nesigurnost i strah među mještane.

“Dodatni je problem u tome što u Begovom Razdolju i okolnim mjestima žive starci koji su i inače usamljeni i preplašeni i boje se svega. Uopće nije ugodno…”, tvrdi načelnik Brozović dodajući da je pisao premijeru  Andreju Plenkoviću i ministru Božinoviću, ali da nisu dobili odgovarajuću podršku. Imaju dobru suradnju s lokalnom policijom, ali je izostala akcija i podrška državnog vrha.

“Tvrde da  je sve sigurno, a ja ih pozivam da dođu u Begovo Razdolje i neka prespavaju bez tjelesnih čuvara i policije pa da vide koliko je sigurno”, kaže načelnik Brozović koji ozbiljnost situacije ocjenjuje s ocjenom 4 na skali od jedan do pet. Primijetio je razliku između ovih migranata i Sirijaca koji su masovno prolazili kroz Hrvatsku prije tri godine.

Sada uglavnom dolaze migranti iz Alžira, Maroka i općenito sjeverne Afrike koji su puno agresivniji od Sirijaca. Kada provale u kuće uopće ne vode računa o imovini. Sirijci su čak znali ostaviti i eure kako bi na neki način platili noćenje u  kućama i vikendicama. Brozović smatra da bi i vojska mogla pomoći tako što češće patrolira  po ovom velikom prostranstvu u Gorskom kotaru koje je vrlo rijetko naseljeno.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić upozorio je na to da je hrvatska granica vrlo slabo čuvana i da migranti bez većih problema mogu ilegalno ući u Hrvatsku.

“Imamo stotine incidenata, ljudi lutaju šumama, stradavaju, utapaju se u rijekama. Pa samo je Hrvatska vojska, koja ne čuva niti je njezin posao čuvati hrvatsku granicu, uhvatila više od tisuću migranata. Ne hvataju ih oko naselja na granici, već u Rijeci i Čabru, stotinama kilometara dalje. Osobno štitim ljudska prava i uvijek sam bio za to da pokažemo humanost, ali inzistiram na sustavnoj zajedničkoj politici Europske unije kojom se taj problem jedino može riješiti“, istaknuo je Ostojić.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

 

Facebook Comments