Nesuđeni ministar otvorio dušu: Crnoja o aferama ministra Kuščevića, o vladi Tima Oreškovića, Karamarku, Mostu…

Nesuđeni ministar otvorio dušu: Crnoja o aferama ministra Kuščevića, o vladi Tima Oreškovića, Karamarku, Mostu…

2016, Mijo Crnoja postao je ministar branitelja u vladi Tihomira Oreškovića. Na toj funkciji bio je samo šest dana. Ostavku je morao dati zbog napisa da je povlašteni braniteljski kredit za gradnju kuće iskoristio nenamjenski. Na adresi na kojoj je prijavio boravište nalazila se samo jedna baraka.

Premijer Orešković i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavili da će Crnojinu ostavku prihvatiti “u skladu sa svim demokratskim običajima i načelima pravne države”. Izgleda da su se ta načela , u međuvremenu srozala.

Večernji list donosi interview s bivšim ministrom. U interview-u je prozvao medije zbog linča, iznio neke nove detalje vezane uz vlastiti skandal te komentirao afere ministra Kuščevića, vladu Tima Oreškovića te problematiku koja muči hrvatske branitelje.

Za činjenicu da na terenu u Samoboru nije izgradio kuću, što se obavezao učiniti u 3 i pol godine, optužuje “sramotni sudski spor, koji je pokrenuo Grad Samobor”.

“Sada očekujem i potvrđujuću, pravomoćnu drugostupanjsku odluku, te tek nakon toga mogu pokrenuti postupak dobivanja građevinske dozvole i krenuti s izgradnjom kuće.”

Rekao je da pokreće više sudskih sporova protiv medija koji su ga “neistinito prikazivali kao najvećeg kriminalca” te njemu i njegovoj obitelji donijeli “sve vrste šteta – od materijalnih do emotivnih”

“To sve skupa dugo traje, ali istina će, iako sporo, na kraju ipak pobijediti”, rekao je Crnoja.

Međutim, kasnije je spomenuo da su sredstva koja je dobio od Ministarstva hrvatskih branitelja bila nedostatna za gradnju kuće.

“Naime, zbog nedostatka mjesta za smještaj djece u vrtiće, a taj manjak postoji još i danas, kao i zbog novčanog iznosa kredita koji sam dobio od Ministarstva hrvatskih branitelja, a koji nije dovoljan za izgradnju i dovršetak obiteljske kuće, tražio sam moguće rješenje u modelu javno-privatnog ulaganja. Dakle, ideja i moja ponuda je bila da grad Samobor i moja obitelj zajednički izgradimo objekt, svatko o svom trošku. U prizemlju bi bio smješten dječji vrtić, a na gornjoj etaži bih ja uredio stambeni prostor za život svoje obitelji te bih na takav način pomogao i sebi i svojoj lokalnoj zajednici.”

“Nisam od te ideje odustao ja nego gradonačelnik, a razloge možete vjerojatno saznati od njega”, dodaje Crnoja.

Dodao je da on sam nije dao ostavku zbog barake, te smatra da propuštanje upisa kuću u katastar nije dovoljan razlog za ostavku

“Kada sam dao ostavku na ministarski položaj nisam to učinio zbog medijskog otkrića barake, nego zato što ni na koji način nisam želio biti uteg Vladi RH. Prije toga i kasnije smo vidjeli kako je bilo puno većih utega i pratili smo kako je to sve završavalo. Nakon iskustva kojeg sam proživio, nisam siguran što je istina, a što podmetanje u medijskoj histeriji koja se proizvodi oko ministra Kuščevića.”

No, ako je ministar propustio pravodobno upisati u katastar zemljište i kuću, smatram da to nije razlog za ostavku. Znakovito je da ministra prozivaju neki koji imaju puno veće grijehe i neki koji također nisu upisali svoje kuće i stanove u porezne kartice i katastarske knjige. Moj je dojam da ministar Kuščević ne mora otići jer sve zbog čega ga se napada predstavlja pravi medijski linč s problematičnim pozadinama i namjerama. Ako je ministar Kuščević zaista počinio kaznena djela, onda treba biti i primjereno pravosudno sankcioniran, a ne samo otići iz Vlade RH. Međutim, znakovito je kako nitko u javnoj dreci ne traži procesuiranje ministra, nego samo ostavku.

Tihomir Orešković “izvučen iz šešira, nedorastao funkciji”, Most i Božo Petrov “nedorasle nesreće”

Upitan je i za odnose s akterima iz tog vremena, te za sadašnje političare

“S Tihomirom Oreškovićem se nikad poslije nisam ni čuo, a ni vidio. Smatram kako je on izvučen iz nekog skandaloznog mešetarskog šešira, u koji je uskoro nakon toga i vraćen. Već s ove kratke vremenske distance jasno je kako on jednostavno nije bio dorastao bilo kakvoj ozbiljnijoj političkoj dužnosti, pa mu je to i bila glavna referencija.”

“S Tomislavom Karamarkom sam se nakon ostavke usputno čuo i nekoliko smo puta popili kavicu. On je nažalost veoma brzo prošao kroz scenarij sličan mojem, ali s težim posljedicama, pa sam uvjeren kako je iz svega izvukao dobre pouke. Međutim, u ovom pitanju ne spominjete najbitniju kariku, a to su hrvatske nedorasle nesreće Božo Petrov i Most, koji su za nečiji račun obavili moje rušenje, kao i rušenje Karamarka i cijele Vlade RH. No, to je posebno poučna i puno opsežnija priča o kojoj treba biti riječi u nekoj drugoj prigodi.”

Primopredaju ministarstva od Freda Matića, te puštanje branitelja iz Savske u zgradu ministarstva nazvao je “veličanstvenim činom”.

Danas, kao i toga dana, na taj događaj gledam kao na veličanstven i jedinstven čin. Ponosim se načinom na koji se taj čin događao, a posebno mi je draga posveta Ministarstva koju je obavio biskup Košić te mu i sada još jednom zahvaljujem. Nikad se dotad nije dogodilo da su hrvatski branitelji slobodno ušli u zgradu Ministarstva, koje postoji zbog njih i pripada njima. Nisam ja došao u Ministarstvo da bih zabranjivao ulazak braniteljima, nego naprotiv.

“Ministar Tomo Medved u sadašnjim okolnostima zaslužuje priznanje jer radi važan i težak posao, u kojem je tradicionalno nedovoljno obuhvaćeno rješavanje problematike branitelja HVO-a” rekao je Crnoja.

“Moji susreti s hrvatskim braniteljima stalno su iskreni i srdačni. Branitelji koji su upoznati s programom i ciljevima koje smo trebali odraditi iskreno žale jer znaju kako, na koji način i u kojoj mjeri bi pitanja hrvatskih branitelja bila riješena da sam ostao na ministarskom položaju. Oni koji su manje upoznati s programom najčešće izriču samo komentar: ‘Nisi trebao dati ostavku.’ “, tvrdi Crnoja.

Foto: Denis Cerić/Hina

Facebook Comments