Što je sa zdravljem Angele Merkel: Drugi puta se trese u javnosti u samo tjedan dana

Što je sa zdravljem Angele Merkel: Drugi puta se trese u javnosti u samo tjedan dana

Njemačka kancelarka Angela Merkel snimljena je drugi put u osam dana kako se trese na javnom događanju. Ovaj se put tresla jučer, doduše ne toliko kao prvi put, tijekom svečanosti u palači Bellevue kojoj je prisustvovao i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, povodom prisege nove ministrice pravosuđa, piše Jutarnji list.

Kao i prvi put kad se tresla 18. lipnja, njemačka kancelarka ostala je pribrana. Ovaj je put trešnja bila manje izražena, a Merkel je mijenjala položaj ruku kako bi je ublažila. Odbila je čašu vode koju su joj ponudili, a prema riječima fotografa njemačke novinske agencije DPA, izgledala je bolje kad se ponovno mogla slobodno micati, odnosno kada više nije trebala mirno stajati.

Nakon dvije minute, piše pak britanski BBC, izgledala je stabilnije te se rukovala s novom ministricom. Unatoč drugoj trešnji u osam dana, iz njezina su ureda poručili da 64-godišnja kancelarka nastavlja sa svojim planom i programom, odnosno da, kako je i planirano, leti u Japan gdje će prisustvovati summitu zemalja G20.

“Sve ide prema planu. Kancelarka je dobro” poručio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

 

Prvi ozbiljan slučaj trešnje zabilježen je 18. lipnja tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog. Njih su dvoje tada stajali na suncu tijekom počasne vojne straže. U kontrastu sa skamenjenim Zelenskim, kancelarkini nekontrolirani pokreti tijela uzbunili su cijeli svijet, no ona je za taj slučaj okrivila dehidraciju te naknadno poručila da se osjeća dobro.

Oporavila se, rekla je, nakon što je popila vode.

Prema onome što su “iskopali” njemački mediji, navodno se tresla i tijekom posjeta Mexico Cityju 2017. godine, tijekom iste ceremonije te usred vrućine i vlage u zraku.

“Teško je reći samo na temelju snimki o kakvom je zdravstvenom problemu riječ kod Angele Merkel jer to može biti, primjerice, i neki esencijalni tremor ili, pak, nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus, pa i neka druga ekstrapiramidna bolest” kažu hrvatski stručnjaci.

 

Esencijalni je tremor, objašnjavaju, nasljedna bolest, a manifestira se kao tremor odnosno drhtanje. Počinje postupno i najčešće u dobi iznad 60 godina, objašnjavaju stručnjaci. Obično se javlja u određenom položaju tijela, dok se Parkinson javlja i u mirovanju. Parkinson plus je, pak, sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a također se može manifestirati i tremorom.

Stručnjaci kažu da bi možda mogla biti riječ i o nekim reakcijama u stresnim situacijama, ali i mogućoj hipoglikemiji. Također bi se moglo raditi o ekstremnoj disfunkciji štitnjače, ali sve su to nagađanja jer se prava dijagnoza može postaviti samo na temelju pretraga.

Foto: Sascha Steinbach/EPA

Facebook Comments