Ugledni pravni stručnjak Mato Palić upozorava predsjednika: Ako se Milanović drži zakona, onda mora nositi lentu

Ugledni pravni stručnjak Mato Palić upozorava predsjednika: Ako se Milanović drži zakona, onda mora nositi lentu

Novoizbarani predjsjednik Zoran Milanović je u razgovoru s novinarom Mislavom Bagom otkrio kako će imati znatno različitu inauguraciju nego njegovi prethodnici.

“To je jedan čin, moraš preuzeti dužnost, a Ustav jedino što kaže je da se dužnost treba preuzeti polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda. To se može organizirati na stotinu načina. To će biti tog dana u Pantovčaku, u uredu Predsjednika i pozvat ću one za koje smatram da moraju biti tamo. To je aktualna predsjednica, uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, ljudi koji su bili u kampanji te moja supruga”, rekao je  Milanović i dodao kako neće nositi lentu, ali i da je neće ukidati.

U drugom dijelu razgovora dotaknuo se i tema u unutarnjoj politici poput SOA-e i izbora načelnika Glavnog stožera HV-a, piše Direktno.

“Što se tiče ravnatelja SOA-e, tu ću inicijativu prepustiti premijeru, jer vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku. Inače, u radu SOA-e ništa se značajno ne smije dogoditi bez suradnje premijera i predsjednika”, rekao je izabrani predsjednik, a dodao je i kako će sudjelovati u izboru načelnika Glavnog stožera jer “zna neke ljude i ima svoje ideje”.

Za komentar najavljene inauguracije, lente, ali i najave kako neće koristiti dio svojih predsjedničkih ovlasti, kontaktirali smo profesora ustavnog prava Matu Palića.

“Što se tiče same inauguracije, Milanović je sasvim u pravu da je Ustavom definirano da polaže prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda, s time da u Zakonu o izboru predsjednika piše da mora položiti prisegu pred Ustavnim sudom, što bi značilo da moraju biti prisutni svi suci Ustavnog suda, a to je jedna malo šira formulacija nego ono što je definirano Ustavom”, rekao je Palić.

Dodao je i kako u Zakonu u izboru predsjednika Republike Hrvatske postoji i neustavna odredba da izabrani predsjednik stupa na dužnost posljednjega dana dužnosti pa se postavlja pitanje tko potpisuje promulgaciju zakona na taj dan, ako imamo dva predsjednika na dužnosti.

Palić je u razgovoru istaknuo i kako nije propisano gdje bi se trebala održati inauguracija i tko će sve zvati pa to spada pod Milanovićevu odluku, a propisano je samo tko mora biti nazočan.

“Mi imamo Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, u kojemu je definirano pitanje lente. Tu je stvar dosta jasna, jer je propisano da se lenta nosi u određenim svečanim prilikama i to na Dan državnosti, kod predaje priznanja i kod akreditacija stranih diplomatskih i konzularnih predstavnika i u drugim svečanim prilikama. Ne znam koliko su se raniji predsjednici strogo pridržavali toga, ali Milanović bi lentu trebao nositi, ako se već planira držati zakona. No, ako odluči ne nositi lentu, neće snositi nikakve sankcije jer zakonski nije predviđeno”, komentirao nam je profesor ustavnog prava i pitanje lente.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments