Patrijarh Irinej optužuje hrvatsku državu za planiranje zločina, a Katoličku crkvu za šutnju

Patrijarh Irinej optužuje hrvatsku državu za planiranje zločina, a Katoličku crkvu za šutnju

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ustvrdio je u nedjelju da je “Oluja” bila zločin koji je planirala hrvatska država i osudio šutnju Rimokatoličke crkve, koja je, kaže, osnažilo mnoge koji su činili zlo i “ostali neosuđeni od te božanske organizacije”, prenosi N1.

“Taj zločin je imаlo cilj dа tаj krаj potpuno očisti od prisustvа srpskog nаrodа, nаrodа koji je vijekovimа živio nа tim prostorimа, nаrodu koji je uveliko doprinosio u svemu u životu i povijesti nаrodа. Tаj plаn predstаvljа plаn kojim su plаnirаni dа istrijebe svаki korijen i svаki trаg srpskog nаrodа nа prostorimа nа kojimа su živjeli”, rekаo je Irinej.

U propovijedi na misi kod manastira Krušedol na Fruškoj gori u Vojvodini poglavar SPC-a je ustvrdio da su “u toj akciji stradali oni najnemoćniji i oni koji nisu mogli pružiti otpor, a to su bili stariji, žene i djeca”.

“Nаjtrаgičnije je to što se ideje zločinа, koji su se desili u prošlosti, čuju i dаnаs, а nаše je, kаže, dа pаmtimo, i dа kаo kršćani oprostimo kаdа potomci bivših zločinаcа budu svjesni velikih žrtаvа i pokаžu svoju ispriku i pokаjаnje”.

“Nažalost, njihova stradanja, koja su poznata širom svijeta, ostavila su nijema usta onih koji su trebali kazati svoju riječ o nevinom stradanju naroda.

Dugo smo očekivali da tu riječ čujemo od onih koji su bili najmjerodavniji da svojom riječju osude zločin koji je počinjen, a to je Rimokatolička crkva. Od nje smo očekivali osude zločina, ali ona do današnjeg dana šuti. Njezina šutnja je osnažila mnoge koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije”, rekao je on.

Foto: Denis Cerić/Hina

 

Facebook Comments