Ivo Josipović je obična seksistička lignja: Zašto nikada nije govorio o porocima Bandića, Milanovića i Šeksa

Ivo Josipović je obična seksistička lignja: Zašto nikada nije govorio o porocima Bandića, Milanovića i Šeksa

Bivši predsjednik Ivo Josipović uveo je u javni život ono što se do jučer smatralo nedostojnim i neumjesnim i što se u pristojnim zagrebačkim političkim krugovima uglavnom vezalo za obavještajno podzemlje. Svoju nekadašnju političku suparnicu, a danas predsjednicu države Kolindu Grabar Kitarović optužio je da je svečani govor u Kninu održala u alkoholiziranom stanju.

“Ne samo da je pričala besmislice, s obzirom na prigodu na kojoj je govorilo, nego je imala i čudnu gestikulaciju, pa se mnogi pitaju je li tome prethodila konzumacija alkohola”, rekao je Josipović. Tako nešto reći u eter je, barem do sada, bilo tabu.

Nisam od onih koji se zgražaju zbog toga što se javne osobe propitkuje o privatnim navikama i porocima ako to ima veze s njihovim obavljanjem izborne funkcije. Smatram da predmet javnog interesa treba i može biti sve ono što može utjecati na nečije dobro ili loše obavljanje javnog posla, pa je tako legitimno propitivati je li predsjednica u općoj euforiji i pobjedničkom ushitu popila čašicu šampanjca previše. I baš zato što je riječ o privatnim stvarima i gdje se vrlo lako može prijeći ona fina granica pristojnosti i dobrog ukusa, treba biti oprezan i držati se nekih etičkih načela i pravila koja će se “strogo i pravedno” primjenjivati prema svim akterima.

Kao što većina stvari u ovoj našoj europskoj periferiji nije postavljena načelno i po istim kriterijima za sve, tako je i ovaj neuobičajeni napad Ive Josipovića pokazao da u jednom naoko uglađenom sveučilišnom profesoru i profinjenom pijanistu zapravo čuči prikriveni balkanski seksist. Jer da nije tako, onda bi ovaj čistunac i javni higijeničar puno ranije krenuo u raščišćavanje svih mogućih devijacija od kojih možda nije imun ni on sam.

U ovoj hrvatskoj raskalašenoj moralnoj džungli, u kojoj svaki drugi političar ima neki porok zbog kojeg bi u nekim normalnim demokracijama trebao dati ostavku, samo je problem kada žena predsjednica popije malo više. Samo je problem kad političarka ima ljubavnika, dok je to za političare nešto sasvim normalno pa i poželjno.

Ovdje je bitno naglasiti da je Josipović napao predsjednicu zato što je žena jer se nikada ne bi usudio nešto tako reći muškom kolegi. Nismo čuli Josipovića da je prigovorio Vladimiru Šeksu da je malo previše “veseo” iako je to javna činjenica koja uopće nije sporna pa se u ovom slučaju ne bi morao skrivati iza sintagme „neki se pitaju”. Nije se oglasio niti o navodnim porocima Milana Bandića iako i o tome kruže razne glasine i nagađanja. Nije ni smio jer je Bandiću ostao vječni dužnik zbog izgradnje nove zgrade Muzičke akademije zbog čega je bio za to da gradonačelnik dobije počasni doktorat unatoč brojnim dokazima o njegovim koruptivnim radnjama.

Josipović je šutio i o beskonačnim ručkovima bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je dane i dan provodio u Taču uživajući u biranim vinima koja valjda imaju u sebi i nešto alkohola. Nećemo sada govoriti o ludima zabavama, seksu, drogi i alkoholu koje se vežu za neke hrvatske političare. Možda i Ivo Josipović zna što se događalo kod poznatog masera Panče kod kojeg su, opet tvrde neki kuloari, dolazili i političari jer ih je nešto “probadalo u križima”.

Možda Josipović misli da je muškarcima sve dopušteno, a da nastaje problem samo kada se seksu, drogi i alkoholu prepuste žene. Zašto je legitimno pisati o „alkoholiziranoj Kolindi”, dok su se na drugoj strani prešućivale „provjeren glasine” o visokopozicioniranim političarima koji imaju ljubavnice. I ne samo to, nego su tim ljubavnicama i njihovoj braći  sređivali unosne poslove za koje ih nitko nije mogao prijaviti čak ni Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Ako nećemo pisati i o tome, onda ćemo zažmiriti i onda kada Kolinda na proslavi Oluje  pije šampanjac “u potocima”. Predsjednica sigurno nije savršena, kako vidimo ima i ona svojih poroka, ali nikako ne smijemo  pristati na Josipovićevo selektivno granatiranje.

Sve dok se stvari ne postave načelno i mi se kao društvo ne dogovorimo o nekom minimumu javnog “ćudoređa”, koje će vrijediti za sve, ovakve napade na ženu predsjednicu treba nazvati pravim imenom. Nažalost, bivši predsjednik Ivo Josipović je jedna seksistička lignja.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments