Sudac Ustavnog suda Goran Selanec povezao masakr na Kajzerici s Istanbulskom konvencijom?

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec povezao masakr na Kajzerici s Istanbulskom konvencijom?

Sudac ustavnog suda Goran Selanec na svom Facebook profilu reagirao je ma pokolj na Kajzerici gdje je muškarac ubio ženu s kojom ima dijete, njeno desetogodišnje dijete iz drugog braka, njene roditelje, sestru i partnera.

Selanec smatra da ubojstvo nije samo sumanuti čin poremećenog pojedinca, nego posljedica društvene klime u Hrvatskoj, gdje se žene tretiraju kao manje vrijedne. Smatra da se u Hrvatskoj provodi “seksistička brutalizacija društvenog položaja žena”.

U objavi se osvrnuo na one koji navodno politikantski manipuliraju “minijaturnim formalnim koracima” koje društvo poduzima u borbi protiv nasilja na ženama.

“Nije slučajno da je ubojica muškarac. Nije slučajno da su od 5 ubijenih odraslih žrtava njih 3 žene. Nije slučajno da je dvoje ubijenih muškaraca ubijeno jer su bili vezani uz ženu koju je ubojica odlučio satrati u samom korijenu njenog osobnog dostojanstva, kako bi pri tome valjda svima nama pokazao što se događa ženama koje se ne pokore muškarcima poput njega. Nije slučajno da je tu svoju “pravdu” odlučio iskaliti i na djetetu koje nije njegovo. Na kraju, nije čudno što je “pravednik” odlučio sam sebi oduzeti život i ne dopustiti da mu itko drugi kaže nešto o njegovoj “pravdi”, šaljući tako poticaj svima ostalima koji osjećaju potrebu da kazne žene jer su im obeščastile njihov ne ljudski već baš muški ponos, ugled i status.

Ništa od toga nije slučajno. Sustavno je.

Stoga je razarajuće tužno što niti ovih šest brutalno prekinutih života potpuno redovnih, uobičajenih ljudi, naših sugrađana, susjeda, prijatelja, poznanika vjerojatno neće niti zagolicati savjest onih koji su odavno svjesni da je ovo problem koji se dugoročno i duboko ukorijenio u način na koji naše društvo poima i sustavno šutke dopušta ovakav odnos prema ženama koje očigledno tretira kao još uvijek manje vrijedan dio Hrvatske. Ništa od ovog neće dirnuti niti one koji politikantski manipuliraju čak i onim minijaturnim formalnim koracima koje ovo naše društvo poduzima kako bi si na neki način umirilo savjest zbog sada redovito visokog broja pretučenih i ubijenih žena. Ovako nešto će racionalizirati kao čin nekog navodno poremećenog pojedinca, te im stoga ovaj socijalni sumrak neće predstavljati netko zavjereničko sistemsko rastakanje hrvatskog bića, iako je u par minuta s lica zemlje zbrisana čitava jedna prosječna hrvatska obitelj.

Tužno je što prihvaćajući sve ovo kao devijaciju nad kojom nemamo kontrolu, pa onda u konačnici niti osobnu građansku odgovornost, svi mi zajedno sudjelujemo u ustaljivanju ovakve seksističke brutalizacije društvenog položaja redovnih, uobičajenih žena u Hrvatskoj”, napisao je Goran Selanec.

Moguće je da se je sudac Ustavnog suda referirao upravo na protivnike Istanbulske konvencije.

Naime, Istanbulska konvencija nasilje nad ženama vidi, između ostaloga, kao posljedicu “rodne neravnopravnosti” u društvu, što je u skladu s Selakovim tumačenjem. Konvencija se poziva na “strukturalnu narav nasilja nad ženama” i to kao “kao rodno utemeljenog nasilja te da je nasilje nad ženama jedan od ključnih socijalnih mehanizama kojim se žene prisilno stavlja u podređen položaj u odnosu na muškarce.”

Konvencija definira “rodno utemeljeno nasilje” kao “svaku štetu počinjenu protiv žene, a koja je i uzrok i rezultat nejednakih odnosa moći na temelju razlika između žena i muškaraca koji vode do podređenog statusa žene i u privatnoj i u javnoj sferi”  i da je “ova vrsta nasilja duboko ukorijenjena u društvenim i kulturnim strukturama, normama i vrijednostima koje vladaju društvom”.

Foto: Denis Cerić/Hina

Facebook Comments