Milorad Pupovac nije više vođa Srba u Hrvatskoj: Boris Milošević novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća

Milorad Pupovac nije više vođa Srba u Hrvatskoj: Boris Milošević novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća

Boris Milošević izabran je za novog predsjednika Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, a dosadašnji predsjednik Milorad Pupovac izabran je za predsjednika Savjeta SNV-a, napisao je na Twitteru Dejan Jović, član SNV-a.

U uvodnom obraćanju delegatima i gostima, Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine.

“To su bile među najturbulentnijim godinama u poslijeratnoj historiji srpske zajednice, a karakterizirale su ih financijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije SNV-a, SDSS-a, ‘Prosvjete’ i drugih srpskih institucija. Bio je vidljiv uticaj ljudi iz drugih političkih stranaka na predstavnike Srba u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljne financijske teškoće, ali smo naišli na razumijevanje u Srbiji, čije nam vlasti daju kontinuiranu podršku, čineći naše organizacije sigurnijim i stabilnijim”, rekao je Pupovac.

Osvrnuo se i na opće političke aspekte, od antićirilične kampanje 2014. do inicijativa koje su bile protiv tolerancije i zaštite manjinskih prava, uz stalan rast govora mržnje koji se ne smanjuje ni danas, uz pokušaje da se referendumima smanje prava Srba u Hrvatskoj.

Rezultate nedavnih manjinskih izborima ocijenio je izvrsnima jer su u SNV uključene sve županije osim Istarske. Među uspjehe SNV-a je ubrojio snažnu suradnju s drugim organizacijama, formiranje Omladinske mreže i Sportskog Saveza Srba, kao i konsolidaciju Srpskog demokratskog foruma. Kao prioritete je naznačio daljnju gradnju srpskih kulturnih centara, od onog u Vukovaru koji je pred završetkom, do onih u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Kninu… Govoreći o obrazovanju, ukazao je na smjenu generacija. One starije, koje su školovane prije rata, odlaze, a zamjenjuju ih nove generacije koje, kako je rekao, za to moraju biti pripremljene.

“Problem srpske zajednice je asimilacija, identitet Srba u Hrvatskoj je negativno percipiran, a osim toga, mi nismo zajednica s koje se lako skidaju stigme, pogotovo u okviru politika koje nastoje biti dominantne. Moramo odgovarati na političke napade, ali ne smijemo ulaziti u konfrontaciju koja bi nam mogla nanijeti velike štete”, rekao je Pupovac.

Nakon govora Mire Nikolić, veleposlanice Srbije u RH, Slobodana Živkovića, glavnog tajnika SKD ‘Prosvjete’, Srđana Jeremića, predsjednika Zajedničkog vijeća općina, i Nikole Lunića, predsjednika ‘Privrednika’, delegati su jednoglasno potvrdili odluke sa sjednice skupštine SNV-a, koja je u prethodnom sazivu održana u travnju: izvještaj Nadzornog odbora, izvještaj o radu te plan i program rada.

Na potom provedenim tajnim izborima za predsjednika SNV-a izabran je Boris Milošević, koji inače obnaša funkciju predsjednika Vijeća srpske manjine Grada Zagreba i Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru. Od ukupno 61 delegata, glas je dobio od njih 58. Za njegove zamjenice izabrane su Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, i Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a. Dosadašnji predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac, izabran je za predsjednika Savjeta te organizacije. Riječ je o novom tijelu, nastalom izmjenama Statuta SNV-a, koje će činiti najistaknutiji predstavnici srpskih institucija.

– Mi smo protagonisti povijesnog trenutka – rekao je u svom obraćanju novi predsjednik Boris Milošević.

– Milorad Pupovac je gradio instituciju koja je prije 22 godina imala samo ime i ideju, a danas je vodeća krovna organizacija Srba u Hrvatskoj. On nije otišao da bi ostao, ali nije otišao ni da bi nestao jer će i dalje pomagati svojim znanjem i političkim iskustvom – rekao je novi predsjednik SNV-a, a javljaju Novosti.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments