Pomorci razočarani odlukom Martinika: Što zapravo znači prestanak potrage i aktivno promatranje

Pomorci razočarani odlukom Martinika: Što zapravo znači prestanak potrage i aktivno promatranje

Nije neočekivana, ali ova odluka vlasti na Martiniku je vrlo razočaravajuća, rekao nam je u subotu ujutro Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske, nakon što su noćas odlučili prekinuti aktivnu potragu za Dinom Miškićem i nestalim članovima posade Bourbon Rhodea. Prefekt Martinika objavio je na tiskovnoj konferenciji kako sada prelaze u fazu aktivnog promatranja.

– To znači da svi brodovi u prolazu imaju obvezu pojačanog promatranja i ako nešto uoče moraju odmah to dojaviti nadležnom centru za potragu – pojasnio je Melvan.

U kratkom razgovoru za 24sata Melvan je istaknuo kako je 16 dana nakon potonuća broda mogući radijus u kojem bi se mogla nalaziti splav oko 1500 milja.

– Radi se o ogromnom području. I da pošaljete čitavu svjetsku flotu nećete moći napraviti kvalitetnu potragu – rekao je Melvan i dodao kako se sada velika nada polaže u satelitske snimke. Istaknuo je ako će ih analizirati i reagirati ako na njima bude išta uočeno.

– Uz nadu, faktor sreće je prebitan u svakom ovakvom slučaju, pa i ovom. Puno puta se pokazao presudnim, kad se odustajalo od potrage, znalo se često naći nestale – rekao je Melvan.

Foto: Hina

Facebook Comments