Trump najavio masovne deportacije migranata: Napadaju ga udruge koje pomažu ilegalcima u izbjegavanju policije

Trump najavio masovne deportacije migranata: Napadaju ga udruge koje pomažu ilegalcima u izbjegavanju policije

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da masovne deportacije ilegalnih imigranata počinju “vrlo skoro”.

Na najavu su reagirale udruge  koje pomažu ilegalnim migrantima u izbjegavanju policije. Tvrde da će “biti spremni” kada imigracijski službenici krenu.

Donald Trump, koji je ilegalnu imigraciju prepoznao kao ključno pitanje o kojem mu ovisi podrška, odgodio je deportacije prošli mjesec nakon što je datum iscurio u javnost, no u ponedjeljak je rekao da će deportacije početi nakon 4. srpnja.

“Počet će vrlo uskoro, no ja to ne bih nazvao racijama, mi premještamo ljude, sve te ljude koji su proteklih godina došli ilegalno”, rekao je novinarima u Bijeloj kući u petak.

Američka agencija za imigraciju i carine (ICE) prošli mjesec je objavila da su cilj operacije nedavno pristigli imigranti u sklopu nastojanja da se obeshrabri priljev srednjoameričkih obitelji na jugozapadnu granicu.

U izjavi ICE-a se kaže da su im u fokusu uhićenja ljudi s kaznenim dosjeima ali i svih imigranata za koje se pokaže da krše američke zakone.

Zbog odluke predsjednika Trumpa napadaju manjinske udruge i demokrati.

Ezra Lopez iz “organizacije za prava migranata” rekle su da takva prijetnja šteti imigrantskim zajednicama i američkom gospodarstvu, jer odrasli zato da ne dolaze na posao, a djeca u školu. Njena organizacija Somos Un Pueblo Unido (Ujedinjen Smo Narod) stvara telefonske mreže da šalje upozorenja ako ICE uđe u njihovu četvrt, prenosi Reuters.

S druge strane, demokratski zastupnici su u posjeti granične postaje El Paso u Teksasu tvrdili da se imigrante drži u “strašnim” uvjetima te da žene tvrde da piju vodu iz zahoda.

U postaji su objavili videosnimku kako bi uvjerili javnost da to nije točno, na kojoj se vidi da je svježa voda dostupna iz hladnjaka i iz slavine, u Tusconu, Arizona, u centru gdje migranti čekaju dokumente.

Foto: Shawn Tew/EPA

 

Facebook Comments