Zbog izjave o migrantima Kolindi piše Human Rights Watch: Traže da naredi istragu protiv policije

Zbog izjave o migrantima Kolindi piše Human Rights Watch: Traže da naredi istragu protiv policije

Direktor Human Rights Watcha za Europu i Srednju Aziju Hugh Williamson poslao je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. U pismu upozorava na izjavu predsjednice za švicarsku televiziju, traži prestanak “ilegalnog protjerivanja migranata” i istragu protiv djelatnika granične policije Prenosi N1.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovana predsjednice Kolinda Grabar Kitarović,

U ime organizacije Human Rights Watch želim od Vas zatražiti da naredite istragu nezakonitih protjerivanja migranata od strane hrvatskih graničnih policajaca, kao i da se s takvim postupcima prestane.

U intervjuu za švicarsku TV SRF od 9. srpnja, priznali ste da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. To je u suprotnosti s prethodnim nijekanjima od strane hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija.

Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Europske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona Europske unije, kao i UN-ovu konvenciju o izbjeglicama. Priznanje da hrvatski službenici sudjeluju u takvim pothvatima znači da postoji dužnost da se provede istraga kako bi odgovorni odgovarali za te postupke, i da se osigura da se oni ne ponove.

Tijekom istraživačke misije u Bosnu i Hercegovinu u studenom 2018., HRW je zabilježio zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH. U mnogim slučajevima takva protjerivanja su uključivala i nasilje.

Prenijeli smo naša saznanja hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova u prosincu. U svom odgovoru od 4. prosinca, ministar unutarnjih poslova negirao je sve optužbe za protjerivanje i nasilje. Na sastanku 20. svibnja s gđom Terezijom Gras, glavnom tajnicom u MUP-u, HRW-u je rečeno da se protjerivanja ne događaju, da su sva vraćanja migranata u BiH u skladu s hrvatskim i zakonima EU-a, i da su naši dokazi temeljeni na izmišljenim pričama. Gđa Gras je također optužila aktiviste da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi od hrvatske policije učinili negativce.

Saznanja HRW-a potvrđuju postojeća izvještavanja o nasilju. Visoki predstavnik UN-a za izbjeglice izvijestio je u kolovozu 2018. o optužbama da hrvatska policija po kratkom postupku vraća migrante u BiH, kao i optužbama za nasilje i krađe. Visoki predstavnik Vijeća Europe za ljudska prava pozvao je vašu vladu da istraži sve navode o nasilju i vraćanju migranata. Slično tome, u ožujku je Amnesty International objavio izvještaj, u kojemu izražava istu zabrinutost.

HRW je prethodno iskazao zabrinutost oko nasilnih vraćanja azilanata i drugih migranata na granici Hrvatske i Srbije u studenom 2016., kada je MUP u svom odgovoru ponovno negirao sve navode.

Pozivamo vas da osigurate da odgovorne vlasti u Hrvatskoj bez odgode poduzmu korake da se okončaju nezakonita i nasilna protjerivanja, kao i da njihovi postupci i zakoni budu u skladu s međunarodnim i zakonima Europske unije o izbjeglicama.”

Human Rights Watch je međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New York-u.

Foto: Peter Klaunzer/ Epa

 

Facebook Comments