Ivan Turudić tvrdi da političari nemaju utjecaj na sudstvo: Zašto mu građani ne vjeruju?

Ivan Turudić tvrdi da političari nemaju utjecaj na sudstvo: Zašto mu građani ne vjeruju?

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić, gostovao je na N1 i komentirao izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Građani spočitavaju da je glavna boljka pravosuđa sporost, najviše u kaznenim predmetima. Kako će se to izmijeniti?

Mora se moći izmijeniti, samo sigurno neće samo ovim izmjenama Zakona o kaznenom postupku. Potrebno je učiniti puno, puno više. Moramo omogućiti kazneno sudovanje u kojem će biti moguće da za ozbiljna kaznena djela, najteža djela korupcije i organiziranog kriminaliteta radi USKOK, a ne obrnuto kao što se radi.

Osim duljine trajanja postupka, koje su još promjene?

Najvažnija promjena je da će se onemogućiti zloporaba u velikim kaznenim predmetima, da se neće moći ponavljati isti zahtjevi i time kupovati vrijeme i odugovlačiti slučaj.

Koliko se često događa da odvjetnici posežu za takvim opcijama?

Donedavno to nije bilo tako često, ali postoji sindrom, to se dogodilo u nekoliko slučajeva i odvjetnici su poučeni tim slučajevima posegnuli za istim oružjem.

Glavni državni odvjetnik spomenuo je i govor mržnje, hoće li to biti u fokusu ovih izmjena?

Govor mržnje predviđen je Kaznenim zakonom, a ovdje se mijenja procesni zakon, Zakon o kaznenom postupku.

Jesu li danas suci u Hrvatskoj neovisni? Istraživanje je pokazalo da Hrvati, od svih zemalja članica Europske unije, najmanje vjeruju svojim sucima.

Ja mislim da su suci potpuno neovisni i ne znam kad su bili manje ovisni. Obeshrabrujući su rezultati da Hrvati malo vjeruju sucima, suci ne donose odluke po političkom diktatu, što ne znači da suci ne donose loše odluke.

Foto: Denis Cerić/Hina

Facebook Comments