Franjo Varga radio je za Karamarka, Brkića, Mamića i Todorića, a što ako sada radi za Plenkovića

Franjo Varga radio je za Karamarka, Brkića, Mamića i Todorića, a što ako sada radi za Plenkovića

Iskaz Franje Varge koji je objavio Jutarnji list pokazao je da u Hrvatskoj postoji obavještajno podzemlje, ali istodobno je potvrdio da je hrvatska politika često surađivala pa čak i bila u neprirodnoj simbiozi s polusvijetom koje pristojno društvo izbjegava i prezire. Bivši policajac i informatičar tvrdi da je ušao u visoke političke krugove preko bivšeg šefa SOA-e, unutarnjih poslova, potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji ga je, hvali se Varga u svom iskazu Uskoku, upoznao sa Zdravkom Mamićem.

Bio je prilično dobar i s Milijanom Brkićem za kojeg je praktično obavljao razne detektivske poslove. Tvrdi da je pratio i istraživao jednu osobu jako blisku s Brkićem, a malo je čačkao i po privatnim životima profesora na Policijskoj akademiji koji su odlučivali o „briljantnom” Brkićevom diplomskom radu. Od Mamića je uzeo pola milijuna kuna za kupnju kuće i luksuznog jakuzija, koje je isplatio Dinamo, jer mu je pomogao pronaći huligane koji su nacrtali svastiku na Hajdukovom stadionu na Poljudu.

Sada tvrdi da nije za Mamića pisao lažne SMS poruke neposredno prije presude Županijskog suda u Osijeku koji je Dinamova gazdu osudio na šest i pol godina zatvora. Radio je Varga i za Agrokor, poznaje agente Mossada i BND-a, a on osobno je surađivao s FBI-em. Bio je blizak i s nekim ljudima koji rade u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Iskaz Franje Varge je konfuzna mješavina točnih informacija, poluinformacija i otvorenog fabriciranja i pretjerivanja. Vjerujem da Varga ne laže kada kaže da je poznavao sve aktere koje spominje u svom iskazu. Jednako tako vjerujem da je za njih obavljao prljave poslove koji su često bili protuzakoniti.

Ali jednako tako vjerujem da Varga nije rekao punu istinu, jer takvi tipovi ujutro govore jedno, a poslijepodne nešto sasvim drugo. Kao što je bio u stanju iznevjeriti svoj policijski poziv, jednako tako je u stanju iznevjeriti svoje dojučerašnje poslodavce za koje je obavljao kriminalne poslove.

Kao što je s velikim žarom radio za Karamarka, Mamića, Brkića i Todorića, sada je u promijenjenim okolnostima u stanju preko noći okrenuti leđa svojim dobrotvorima i početi raditi za drugu stranu. Ne bi me iznenadilo da je u međuvremenu postao neka vrsta agenta provokatora koji ima zadatak potpuno utopiti Milijana Brkića pa mu nekritički pripisuje i ono što je za njega radio, ali i ono što nije. Nemam uopće iluzija da Brkić, Karamarko, Mamić i Todorić nisu bili u stanju napraviti puno toga što je na rubu i izvan zakona, ali Franjo Varga u ovom procesu nema zadatak da otkrije istine nego i da malo pomogne premijeru Andreju Plenkoviću u unutarstranačkim borbama.

Ne može se jednoznačno reći da se država u ovom procesu bori protiv kriminala i obavještajnog podzemlja, iako i toga ima, nego je riječ i o tome da se državne institucije dobrim dijelom koriste za unutarstranačke svrhe. Franjo Varga je očito čovjek bez svojstava i jasnih načela. Čovjek koji vrlo lako mijenja gospodare jer mu je novac glavna životna vodilja.

Lako za Vargu, ali što ćemo s našim političarima. Bilo bi lijepo da je cijela akcija oko Varge i Brkićeva kuma plod neovisne akcije hrvatskog represivnog aparata. Bilo bi to lijepo, ali mi ipak živimo u Hrvatskoj. Plenković je Brkićevu povezanost s obavještajnim podzemljem iskoristio da bi oslabio svog glavnog operativca u stranci koji je vrlo blizak predsjednici Kolindi Grabar Kitarović s kojom je očito „razgovarao” i o Andreju Plenkoviću.

Malo se zaigrao pa je postao neposlušan i prkosan. Premijerov dream tim koji čine Vladimir Šeks, ministar policije Davor Božinović i sposobni i obrazovani obavještajac Robert Kopal krenuo je u akciju da disciplinira Milijan Brkića.

Pokazali su mu da imaju dovoljno kompromitirajućeg materijala da i njega mogu držati u istražnom zatvoru barem onoliko dugo koliko i njegova kuma Blaža Curaća. Poslali su jasnu poruku i predsjednici koja se okružila pojedinim savjetnicima upitna integriteta. Ipak, neće ići do kraja, jer žele Brkića imati u stranci, ali poniznog i pokornog.

Zato im i odgovara ovo konfuzno i kontradiktorno svjedočenje Franje Varge. Iz njega će uzeti ono što im odgovara i baciti ono što im ne treba u ovom trenutku. Nije problem pobijati i odbaciti djelove iskaza svjedoka koji je samo dosljedan u tome što je potpuno nedosljedan. Varga je već sada ispunio svoju ulogu. Milijan Brkić je pacificiran, a Andrej Plenković čvrsto ostaje u sedlu.