Svi očekuju dvoboj Kolinde i Milanovića, ali više to nije tako izvjesno: Zašto bi Kolakušić mogao iznenaditi?

Svi očekuju dvoboj Kolinde i Milanovića, ali više to nije tako izvjesno: Zašto bi Kolakušić mogao iznenaditi?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović očekuje da će pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora i da je u drugom krugu gotovo izvjestan veliki dvoboj sa Zoranom Milanovićem za ulaznicu na Pantovčak.

Ali sve bi se moglo promijeniti u završnici kampanje, što je najavila i RTL-ova anketa, a prema kojoj je Mislavu Kolakušiću drastično porasla popularnost.

Najnovija anketa je pokazala da je „antisistemski kandidat” Mislav Kolakušić u samo mjesec dana narastao za više od 130 posto, što se, doduše, pomalo nategnuto, može usporediti s metorskim usponom Stipe Mesića 2000. godine. Mesić je tada krenuo u kampanju sa svega dva-tri posto potpore, a onda u velikom stilu uvjerljivo pobijedio. Kolakušić je još uvijek daleko od pobjede, ali ako ovako nastavi, a čini se da hoće, smiješi mu se drugi krug s aktualnom predsjednicom. Vrijeme radi za njega, što se ne bi moglo reći za ostale kandidate.

Nije iznenađenje ni to što je Miroslav Škoro najveći gubitnik među vodećim trojcem. Kolakušića birači smatraju pravim antisistemskim kandidatom pa je logično da za njega glasuju oni koji su do sada spas tražili u Škori koji se neuspješno pokušao brendirati kao antisistemski kandidat.

Kolakušić će vrlo vjerojatno privući najveći broj neodlučnih kandidata, ali će se njemu u velikoj mjeri prikloniti i oni glasači koji su do sada bili skloni Dejanu Kovaču, Daliji Orešković, Ivanu Pernaru, Vlahi Orepiću… Nitko od njih ne prelazi tri posto, ali zato zajedno vrijede oko desetak posto. Kolakušić može računati i na dio glasača koji trenutno daju podršku Milanoviću, a koji su pomalo razočarani jer nije dovoljno žestoko napadao HDZ i njegovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Kolakušiću idu u prilog i neki europski i svjetski trendovi jer birači traže nove ljudi i nove politike koje se suprotstavljaju tradicionalnim strankama. Austrija je gospodarski puno bogatija i politički puno sređenija zemlja od Hrvatske pa je tamo na prošlim predsjedničkim izborima svejedno došlo do senzacionalnog iznenađenja. Zanimljivo je da se predstavnici „austrijskog HDZ-a i SDP-a”, dakle konzervativci i socijaldemokrati, nisu uopće uspjeli plasirati u drugi krug. Za predsjedničku titulu žestok su boj vodili desničari i zeleni. To samo pokazuje da glad za promjenama postoji i da je ona i u Hrvatskoj jako izražena.

Osim toga, na prošlim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj Ivan Vilibor Sinčić je osvojio čak 16,5 posto glasova, a Kolakušić je puno bolji i uverljiviji antisistemski kandidat od šefa Živog zida. Kako sada stvari stoje, Kolakušić će u završnici ove kampanje rasti, Kolinda i Milanović će stagnirati, dok bi Škoro mogao i značajnije padati.

Na kraju bi se u drugom krugu mogli naći Kolinda Grabar Kitarović i neugodni Kolakušić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina