Kako je Pisarovina postala privlačno mjesto za život: Ima idealne uvjete za poljoprivredu i turizam, ali i poduzeća koji su ozbiljni izvoznici

Kako je Pisarovina postala privlačno mjesto za život: Ima idealne uvjete za poljoprivredu i turizam, ali i poduzeća koji su ozbiljni izvoznici

Nezaposlenih nemaju. Nije riječ o Njemačkoj, Irskoj, Švicarskoj ili Danskoj. U općini Pisarovina svatko tko može raditi, radi. Na oko 30 kilometara od Zagreba prema jugu nalazi se ova najveća općina Zagrebačke županije. Na površini od 145 četvornih kilometara živi 3689 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine. To znači da na svakom četvornom kilometru živi 25 stanovnika. Malo.

Zna to i načelnik općine Tomo Kovačić (HDZ), pa je osmislio mnoštvo poticajnih mjera da bi u Pisarovinu privukao mlade obitelji.

– U suradnji s državom, prenamijenili smo tri hektara zemlje u građevinsko zemljište kako bismo pomogli mladim obiteljima da izgrade kuće. To građevinsko zemljište ne moraju plaćati. Samo neka naprave kuće i neka žive – kazuje nam Kovačić. Svjestan je načelnik da je mladima najvažniji posao, zdravstvena sigurnost, škola i vrtić. Odavno su to detektirali kao ključne značajke za ljude koji žive u Pisarovini ili bi htjeli doći živjeti ondje.

– Još 2005. s državom smo izgradili veliku polivalentnu dvoranu u školi, koštala je 10 milijuna kuna. Djeca na nastavu idu u jednu smjenu, a kako bi imala produženi boravak dok im roditelji rade te da bismo obiteljima omogućili da što više vremena nakon posla provedu s djecom. Iste smo godine izgradili vrtić za stotinu djece i dogradili malu dvoranu uz vrtić – prisjeća se načelnik Kovačić. Osim u obrazovanje i sport, općina je ulagala i u zdravstvo pa imaju i Dom zdravlja, ljekarnu, ambulantu…

Na sve se misli pa tako danas u općini Pisarovina posluje 50-ak tvrtki svih profila.

Rade u Pisarovini, izvoze u cijeli svijet

– U Gospodarskoj zoni koja ima 102 hektara, zemljište je kupilo 50-ak tvrtki, dosad  je njih 13 izgradilo prostore, a ostali su u fazi gradnje. Interes je velik, što nas iznimno raduje. Želimo poduzetnicima olakšati poslovanje – kaže Kovačić, dodajući da ih Općina prati u ishođenju dokumentacije. Zato je cijena potpuno uređenog građevinskog zemljišta sa svom infrastrukturom samo šest eura po četvornome metru.

Načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić

Izvrsna cestovna povezanost sa Zagrebom dodatna je prednost za privlačenje poduzetnika. Samo su 13 kilometara udaljeni od autoceste, a ove će se godine graditi i državna cesta Zdenčina-Pisarovina te brza cesta do Jamnice.

Da sve to ide u prilog poduzetnicima, potvrdili su nam i svi voditelji tamošnjih tvrtki s kojima smo razgovarali. Jedan od njih je i Domagoj Bračić, vlasnik tvrtke PIP, koja proizvodi sve vezano uz pčelarstvo.

– U Zagrebu su nam poslovni prostori postali premali, bili smo na više lokacija – nepovezani, što je poskupljivalo i kompliciralo proizvodne i ukupne poslovne procese. Na poslovnom zemljištu koje smo kupili u Zagrebu nismo mogli graditi, jer Grad nikako nije mogao riješiti komunalnu infrastrukturu. Pisarovina se pojavila kao zanimljiva kroz nekoliko kriterija: prihvatljiva udaljenost, solidna komunalna infrastruktura i zbog izrazito dobre suradnje s Općinom – kaže Bračić.

Inače, Tvrtka PIP je osnovana prije punih 30 godina, davne 1989. godine. Prije nepunih osam godina preselila je sjedište iz Zagreba u Pisarovinu u novoizgrađeni objekt, opremljen najmodernijim tehnološkim rješenjima za obradu pčelinjih proizvoda i proizvodnju dodataka prehrani.

– U ovom trenutku imamo zaposlena 42 djelatnika te surađujemo s više od 1000 kooperanata diljem Hrvatske koji predstavljaju ekvivalent oko 200 zaposlenih. Oko 30 % zaposlenih fakultetski je obrazovano i svojim znanjem, uz suradnju s nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavljaju najveći kapital poduzeća.

Oko 36 posto proizvodnje se izvozi na tržišta u okruženju, EU tržište te nešto na tržišta trećih zemalja – pojašnjava Bračić.

I mladi poduzetnici iz craft pivovare Varionica, prepoznali su dobre uvjete poslovanja u Pisarovini.

– Pivarstvom se bavimo više od 10 godina, a komercijalnom proizvodnjom i prodajom šest godina. Zapošljavamo osam radnika. Pivo trenutno prodajemo na domaćem tržištu, izuzev par sajmova u EU na razini godine, a u planu je konkretnije širenje na tržište EU. Za proizvodnju u Pisarovini odlučili smo se zbog povoljnijih uvjeta, nego što su u Zagrebu i zbog dobre suradnje s načelnikom. Budući da su Odlukom Nacionalnog stožera bili zatvoreni svi ugostiteljski objekti na mjesec i pol, nama je to predstavljalo gašenje 80 posto našeg prodajnog kanala. Morali smo se snaći pa smo za vrijeme korone krenuli s izravnom prodajom piva na kućni prag, preko dostava, okrenuli se više prodaji u retailu i otvorili vlastiti webshop varionica.com/shop, govori nam Matija Mrazek koji je s Davorom Simičićem pokrenuo Varionicu.

Craft pivovara Varionica uspješno radi već deset godina, Foto: Šime Lugarov

 

Pisarovinom su jednako zadovoljni i u König Metall Croatiji, velikoj tvrtki osnovanoj 2014. godine, a koja danas broji 286 zaposlenika.

– Cijene zemljišta, obećanje za izgradnju cesta, manje razvijena regija i dobre subvencije za ovaj kraj, razlozi su zašto KMC posluje u Pisarovini – kaže nam Ana Grahek, prokurist KMC-a. A KMC se specijalizirao kao ponajbolji dobavljač za dijelove u zahtjevnoj automobilskoj industriji, kao i ostale visokotehnološke grane. Imaju 2200 različitih artikala u proizvodnji a na godinu proizvedu čak 10 milijuna dijelova. Izvoze diljem svijeta.

Mala zanimljivost je i da su prvi stalci za dezinficijense, za kojima je nastala enormna potražnja uslijed izbijanja korona krize, također došli iz Pisarovine. Proizvela ih je tvrtka Mihoković koja se, inače, bavi obradom metala.

Tu je i PENA AUTOKOZMETIKA d.o.o. Za ovu lokaciju su se odlučili jer je u trenutku odluke o izgradnji novog proizvodnog pogona, Pisarovina bila najbliža i najpovoljnija poduzetnička zona. Tvrtka je prije toga sjedište imala u Lugu Samoborskom.Cijelo vrijeme trajanja pandemije COVID-a poslovali smo bolje nego prethodnih godina, govori nam vlasnik Ivan Penić. A sve to zbog brze prilagodbe i početka proizvodnje dezinfekcijskih sredstava, pojašnjava Penić. Zgodno, mislimo u sebi.  Jedni stalke, drugi dezinficijense… Poduzetnički duh je neuništiv.

– Tvrtka posluje 32 godine i trenutno zapošljava 17 radnika. Proizvode trenutno izvozimo u 10 zemalja (Slovenija, Srbija, Makedonija, Crna Gora, BiH, Mađarska, Rumunjska, Grčka, Austrija, Italija).

Žive i od prirode

U općini ne pridaju važnost samo industriji, izuzetno im je bitan i održivi razvoj pa se posebno vodi računa o ekološkoj zaštiti zbog izvora mineralne vode. Tako u okruženju djeluje i 300 OPG-ova. Ozbiljnijih je 50-ak, a bave se stočarstvom, ratarstvom, proizvodnjom voća i povrća. Zbog kiselkastog tla, uspijeva bobičasto i orašasto voće, borovnice, aronije, pa su zasadili čak 20 hektara te namjene.

Načelnik Kovačić pokušava sve resurse staviti u funkciju općeg dobra. Jako paze i na 30 hektara šumskog zemljišta, što državnog što privatnog.

–  U zakup na 50 godina dali smo i ribnjak, gdje tvrtka PP Orahovica proizvodi konzumnu ribu. Kanimo drugo jezero namijeniti u rekreativne svrhe – kaže načelnik Kovačić.

U općini je čak i 800 vikendica, što zaista ne čudi, jer, posvjedočili smo i sami, priroda je ondje predivna.

Zato ne iznenađuje da je Pisarovina prepletena označenim biciklističkim rutama koje prolaze očuvanim prirodnim okruženjem – šumama, livadama uz rijeku Kupu, uz izvore, kroz najveća staništa bijelih roda u Hrvatskoj, uz rub Prirodnog rezervata Crna Mlaka, selima s drvenim kapelicama i crkvama, uz Zavičajni muzej na otvorenom, po lokalnim cestama i makadamu. Sve to predstavlja poseban užitak za svakog biciklističkog rekreativca i profesionalca. Svaka od biciklističkih ruta Pisarovine nosi autentične priče o prirodnim ljepotama, etnološkoj, povijesnoj i sakralnoj baštini Pisarovine te gastronomskoj ponudi:  Zavičajna ruta Kupa, Ruta izvora borovnica i kapela, Ruta Sv. Vida, Ruta Titanic, Ruta “Od sela roda do sela roda”, Ruta konja i gljiva. Sve su rute dostupne na internetskim stranicama Općine Pisarovina.

Turisti imaju što vidjeti

Turiste osobito privlači Krašograd te brojni privatni iznajmljivači pa Pisarovina ostvari i do pet tisuća noćenja godišnje. U Ekoparku Krašograd u Bratini možete se družiti s domaćim životinjama, ali vidjeti i mnoge divlje životinje. To je i mjesto za sportske aktivnosti i rekreaciju. Rijeka Kupa, sa svojim pritocima i rječicama privlači brojne ribiče koji tu mogu loviti šarana, amura, klena, linjaka, soma, štuku i smuđa. Izletnički turizam potiče i aerodrom Bratina kojeg vodi pilot Domagoj Cingel, a koji nudi panoramske letove i obuku za pilote za pilotiranje zrakoplovima do 20 sjedala. U Pisarovini djeluje i judo i rukometni klub, a imaju i pet konjičkih klubova.

Konjička udruga dragovoljaca Domovinskog rata “Pokuplje” nudi mogućnost rekreativnog jahanja, izleta te šetnje kroz prirodu uz pratnju vodiča.

Ljeti izletnici svrate do šetnice “Plaža“ u Lijevom Sredičkom gdje se mogu okupati i osvježiti. Pisarovinski kraj je raj za ljubitelje lova. Lov se organizira za grupe i pojedince preko ovlaštenih lovozakupnika.

Manje poznata zanimljivost je i da se u Bratini nalazi Spomen kuća “Titanic 100” s tematskim parkom i alejom breza, u spomen na mještanina Stjepana Turčina i 30 hrvatskih iseljenika koji su bili putnici na slavnom brodu.

Ljubav prema očuvanju povijesti zavičaja i uspomena

O povijesti brine i Zavičajni muzej Donja Kupčina koji je nakon kumrovečkog, najveći muzej na otvorenom.

Tri stambene zgrade – čardaci i prizemnica, te gospodarski objekti – štala, ostava i krušna peć, izgrađeni su od hrastovih dasaka (planjki) i potječu s kraja 19. stoljeća, a popunjavali su se kontinuirano tijekom tri desetljeća tako što su sami mještani Donje Kupčine donosili predmete iz vlastitih domaćinstva koji su vremenom, procesom osuvremenjivanja, izlazili iz svakodnevne uporabe.

Na taj je način u Zavičajnome muzeju nastala bogata zbirka tekstila (narodna nošnja i ostale narodne rukotvorine bogate tradicijskim ornamentima), namještaja i druge opreme (stare peći, ormari, drveni kredenci, stolovi, stolice, kreveti) te keramičkog, željeznog i drvenog posuđa. Na isti su se način muzejski objekti punili poljodjelskim oruđem i spravama za tekstilnu obradu te oruđem za dizanje i vuču drvenih zgrada (što predstavlja poseban doživljaj, budući da su se čitavi drveni stambeni i gospodarski objekti mogli premještati s jednog mjesta na drugo) te brojnim drugim predmetima tradicijske baštine Donje Kupčine i njene okolice.

Pisarovina ima odlične uvjete za ekološku poljoprivredu

U Muzeju se nalazi i stara kočija koja je bila jedino prijevozno sredstvo do dolaska bicikla i automobila, a u njegovu dvoru smješten je zdenac na šibu s drvenom krunom.

A pravu zabavu za posjetitelje Općina priredi kada se organiziraju Kupske večeri. Bude tu izložba oldtimera, sportskih natjecanja  a poseban užitak je utrka načelnika i gradonačelnika, na kojoj vesla i načelnik Kovačić. Bude i do osam ekipa, a utrkuju se veslajući cijeli kilometar u čamcima.

I kad se sve sagleda što Općina Pisarovina ima i o čemu brinu, od Gospodarske zone u kojoj je oko 450 zaposlenih, do vodovoda, pročistača, brige o nerazvrstanim cestama, ispada da Pisarovina uopće nema problema.

– Nažalost ima, kaže načelnik Kovačić i odmah dodaje da Kupa zna plaviti jedan nizinski dio pa nam je cilj, svakako, riješiti i taj problem – odlučan je načelnik.